Сред всички лоши новини през последната седмица се открoява една, която можем да наречем нелоша, а погледната през много специална призма - и добра. Става дума за малко тържество на истината, изпуснато от напъна на емоциите на главните герои в нашата политика.

След месеци, а и години прикриване маските паднаха. В рамките само на няколко часа днес първо Румен Радев призна за враждата си с Корнелия Нинова, Кирил Петков и Асен Василев. Председателят на БСП на свой ред направи публично достояние омразата си към президента. Тя успя да обвини в прав текст и партньорите си в Четворната коалиция от "Продължаваме промяната", че са създадени от Радев, за да убият БСП. Накрая самите Петков и Василев взеха думата, за да убедят и последните заблудени, че пъпната им връв с държавния глава е отдавна скъсана.

Истината за оръжията за Украйна

Днес Dir.bg публикува материала "Тайният износ на оръжие вече е публичен", в който обяснихме как България въоръжава Украйна, въпреки че председателят на Комисията за контрол над оръжейния износ Корнелия Нинова твърди обратното, а обществото губи енергия в спор за и против военна помощ за Киев.

Отношенията на Румен Радев с Корнелия Нинова, Кирил Петков и Асен Василев

Малко по-късно думата взе президентът Радев. "Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", каза той по адрес на Корнелия Нинова.

Не по-малко остър беше коментарът му за политиката на мандатоносителите и бивши негови съмишленици от "Продължаваме промяната".

"Призовавам българските политици преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи", каза Радев по адрес на предложеното от премиера Петков дарение на една заплата за Украйна. С думите "Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев" президентът беше критичен и към предстоящото посещение на правителствената делегация в украинската столица.

Румен Радев каза още "категорично "не" на предоставянето на военна помощ за Украйна", нарече я "стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт" и подчерта: "Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва - техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес".

Отношенията на Корнелия Нинова с Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев

Изявлението на президента накара и Корнелия Нинова да "изплюе камъчето". С един пост във "Фейсбук" председателят на БСП, вицепремиер, министър на икономиката и глава на Комисията за контрол над оръжейния износ успя да си отвори публично фронт и с Радев, и с коалиционните партньори от "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев.

"Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -"Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес", написа Нинова във "Фейсбук".

Отношенията на Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев

Последният лъч светлина върху политическите облаци и сенки от последните месеци у нас хвърли вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По време на първата партийна пресконференция след учредяването на "Продължаваме промяната" той определи поведението на президента като позорно.

"Позицията, която Румен Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта е позорна, защото в нея имплицинтно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. И че е нормално Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и че ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, а това нашето правителство няма да допусне", категоричен бе Асен Василев.

Думите му бяха потвърдени негласно от стоящия до него премиер Кирил Петков, който още в първите часове на военни действия обяви, че 1/3 от украинската армия вече е унищожена, а президентът Володимир Зеленски вероятно ще бъде убит.

От целия пъзел в сянка остана единствено позиция на "Продължаваме промяната" по обвинението от коалиционния партньор, че е създадена, за да го ликвидира.

Честотата на публичните признания от днес говори да очакваме още откровения в най-скоро време. Дотогава ще треперим от новини за газови доставки, война и коалиционни отношения, а на призива да поглеждаме лошото от добрата страна, ще се радваме, че рано или късно истината винаги излиза наяве.