"Продължаваме промяната" е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България. Има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси. ПП ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство. Това заяви премиерът и съпредседател на партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков на пресконференция, на която участват и вицепремиерът Асен Василев, както и членове на Изпълнителния съвет на партията.

Петков изрази съжаление, че в близкото и по-далечно минало Русия е третирала България като "пета колона".

По думите му, "Продължаваме промяната" е провела своя първи изпълнителен съвет снощи, на който е взето решение, че депутатите от партията ще подкрепят изпращането на военна помощ за Украйна.

"Това е нашето желание като партия и това ще бъде нашето гласуване в Народното събрание през следващата седмица", категоричен бе премиерът.

Вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев пък определи позицията на президента Румен Радев по отношение на изпращането на военна помощ за Украйна като позорна. По-рано днес пред журналисти на летище София, държавният глава заяви, че е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. 

"Позицията, която Румен Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта е позорна, защото в нея имплицинтно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. И че е нормално Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и че ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, а това нашето правителство няма да допусне", категоричен бе Асен Василев.

Той заяви, че се вижда безпрецедентна агресия към България, включително икономическа.

"Бяхме сложени в списъка на вражески държави. Руската посланичка Елеонора Митрофанова си позволи изказвания, които са несъвместими с ранга й. Ако българският посланик в Москва беше направил такива изказвания отдавна щеше да бъде изгонен. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към УКрайна, всички тези неща се случва. Но това не е нещо учудващо, просто трябва да върнем историята малко назад до Втората световна война", добави Василев. 

Вицепремиерът каза още, че политиката да седим и да се правим, че няма агресор - не работи. Василев обаче подчерта, че България не търси конфликт и война, но когато тя дойде на прага ни, ще отблъснем агресора.

"И това трябва да е ясно на всеки агресор, който и да е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим и да ни насилва, изнудва, приключи. И в този конфликт, България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора. И това трябва също да е ясно. Защото в този конфликт, това което виждаме, е много ясна позиция. От една страна позицията е държавите сами да могат да определят как да живеят и как да се управляват, в какви блокове да участват и как да си уреждат живота на гражданите. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция за велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци на тези сфери. България не е и няма да бъде васален придатък на никого", категоричен бе съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

 За диверсификацията и газовите доставки

По отношение на спряните доставки на синьо гориво от "Газпром", Асен Василев каза, че това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между руската компания и "Булгаргаз", които са си направили плащането по договор, но газът е спрян, въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една некоректна страна по този договор. Това не ни учудва, каза Василев, като напомни, че същият проблем сме имали и през 2009 г. и през 2014 г.

Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари, допълни още той.

През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд, ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. куб.м.

"Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията", каза Василев.

В момента няма намалено потребление към българските потребители, каза той.

В отговор на въпрос защо газът е спрян първо на Полша и България, от "Продължаваме промяната" обясниха, че това е така, защото такъв е календарът с плащанията. Според Василев нито една държава в ЕС не е платила до момента.

Вицепремиерът заяви, че българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде, да няма един доставчик, който да ни изнудва. Првителството е готово с план Б и започват да купуват от второто най-евтино място.

"Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за "Турски поток" и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация", добави Петков. Той още веднъж повтори, че през юни ще бъде готова гръцката връзка.

"Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна и не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна", каза още премиерът.

Финансовият министър пък обясни и защо вече бившият директор на "Булгаргаз Николай Павлов беше отстранен от поста си.

"Булгаргаз" има договор за доставка на 1 млрд. куб. м. азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.