Председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) Чжао Лъцзи се срещна в събота в Пхенян с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пред когото потвърди готовността на Пекин да работи заедно със съседната страна за засилване на сътрудничеството и задълбочаване на доверието, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайските държавни медии.

Чжао Лъцзи пристигна на официално посещение на добра воля в КНДР начело на голяма китайска партийна и правителствена делегация, а по време на срещата си с Ким Чен-ун му предаде сърдечните поздрави на китайския президент Си Цзинпин.

Приключвайки в събота посещението си, започнало в четвъртък, Чжао Лъцзи стана най-високопоставеният китайски представител, пристигнал на посещение в Северна Корея от 2018 г. насам, когато тогавашният председател на китайския парламент Ли Чжаншу присъства на 70-годишнината от основаването на комунистическата държава, посочва Ройтерс.

Китай е готов да работи в тясно сътрудничество със севернокорейското законодателно събрание, за да помогне на отношенията да достигнат "по-високо равнище", заяви в четвъртък Чжао Лъцзи при пристигането си в Пхенян, цитиран от китайското външно министерство.

Чжао Лъцзи, който е третият по ранг служител на Китайската комунистическа партия (ККП), се срещна в петък със севернокорейския си колега, председателя на Върховното народно събрание на КНДР, Чое Ньон-хе и присъства на тържества, посветени на откриването на Годината на приятелството между двете държави, съобщи севернокорейската официална новинарска агенция КЦТА.

В речта си Чжао Лъцзи отново подчерта, че "стратегическата политика" на Пекин е да "защитава, укрепва и развива успешно" отношенията между Пекин и Пхенян. Китай е готов да "отвори нова глава" в приятелските отношения между двете страни, подчерта китайският политик.

Севернокорейският му колега подчерта, че отношенията между двете страни са "достигнали нов златен век" под "мъдрото ръководство" на техните лидери.

Двамата обсъдиха насърчаването на обмена и сътрудничеството между Китай и Северна Корея във всички области, обмениха мнения относно ситуацията в региона и в света, както и за положението на Корейския полуостров, съобщи КЦТА.

След разговорите Чжао Лъцзи и Чое Ньон-хе присъстваха на церемония по подписване на документи за сътрудничество в области, включващи взаимно освобождаване от дипломатически и служебни визи, преводна и издателска дейност, пощенските доставки, митата, радио и телевизионния обмен, отбелязва китайската новинарска агенция Синхуа.

Според видеозапис на АФП двамата политически лидери са присъствали на няколко представления на "престижни китайски и севернокорейски артистични трупи" в Големия театър в Източен Пхенян.

"Без значение как ще се промени международната ситуация, традиционното приятелство между Китай и КНДР, създадено и отгледано от старото поколение лидери и от двете страни, остава дълбоко вкоренено и силно", заяви Чжао Лъцзи, цитиран от Синхуа. "В новата ситуация Китай е готов да работи с КНДР в съответствие с волята на висшите лидери на двете държави и общите стремежи на двата народа, за да даде тласък на развитието на отношенията между тях", каза още Чжао Лъцзи.

В речта си по случай церемонията по откриване на Годината на приятелството между Китай и КНДР Чжао Лъцзи отбеляза, че лидерите на двете страни са се срещали пет пъти през последната година.

На свой ред, по време на срещата си с високопоставения китайски представител, Ким Чен-ун подчерта, че отношенията между КНДР и Китай се отличават с дълбоки исторически традиции, устояли са на различни изпитания и са се предавали от поколение на поколение.

"Тази година отбелязваме 75-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения и Годината на приятелството между КНДР и Китай, а Северна Корея е готова да работи с Китай за засилване на сътрудничеството в различни области, увеличаване на обмена на опит, задълбочаване на традиционното приятелство и написване на нова глава за двустранните връзки", посочи Ким Чен-ун.

Китай е основният съюзник и икономически спасителен пояс за Северна Корея, която е силно засегната от санкциите на ООН заради програмата си за ядрени оръжия, отбелязва Ройтерс.

В събота следобед Чжао Лъцзи се срещна със служителите на китайското посолство в Пхенян и с представители на китайската общност в Северна Корея, посочва "Чайна дейли".

Пхенян се стреми да разшири дипломатическия обмен с Пекин след премахването на свързаните с COVID-19 ограничения и двете страни искат да повишат равнището на двустранно сътрудничество, въпреки санкциите на ООН.

Пекин е основен икономически поддръжник на Пхенян и негов дългогодишен съюзник. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун също се стреми да укрепи връзките си с Китай, като същевременно заема по-твърди позиции спрямо Южна Корея, припомня АФП.