Уволнен ли е, не е ли? След цяла нощ на изявления, контраизявления, слухове и спекулации изглежда, че украинският президент Володимир Зеленски е решил да не уволнява своя главнокомандващ Валерий Залужни. Въпреки това напрежението между двамата очевидно остава - а това е лоша новина за Украйна, пише в The Spectator експертът Марк Галеоти.

Украинските информационни агенции първи започнаха да твърдят, че генерал Залужни или вече е уволнен, или предстои да бъде уволнен. Вътрешни източници, с които се свързаха добре осведомени западни журналисти, също по-скоро потвърдиха, отколкото отрекоха тези твърдения. Украинският депутат Олексий Гончаренко заяви, че Залужний е подал оставка и е отказал предложение да заеме поста посланик в Европа. Махалото на съобщенията обаче бързо се обърна в друга посока. Пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна написа в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички веднага: не, това не е вярно".

Дали това е просто пример за това как в разгорещената среда на съвременните социални медии необоснованите слухове могат да се разпространят като горски пожар? Не съвсем. Изглежда, че тук наистина има нещо. Струва си да обърнем внимание на конкретния език, използван от говорителя на Зеленски: "Президентът не е уволнил Залужни". Източниците, които твърдяха, че президентският указ за смяната на Залужни все още не е подписан и може би се чакат консултации със западните съюзници, може и да са прави.

"Снощи висш европейски дипломат, който се занимава с Украйна, ми изпрати съобщение, в което изрази ужас и недоумение, че посолството им в Киев е получило информация за военните размествания. Тази сутрин той беше информиран, че Банкова (украинската президентска канцелария - б.р.) "изглежда се е вразумила", пише авторът.

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак изглежда се страхува от "железния генерал". Валерий Залужни е единствената обществена фигура, която се доближава до Зеленски по популярност. Според социологическо проучване, проведено в края на миналата година, 98% от анкетираните са изразили доверие към него, в сравнение с 93%, които се доверяват на Зеленски.

Има малко реални доказателства, че Залужни активно обмисля някакво политическо предизвикателство. Вместо това враждебността изглежда идва от президентската администрация. Първият истински спорен момент беше планът за миналогодишната контраофанзива. Залужни искаше да се съсредоточи върху придвижването на юг, за да се опита да унищожи "сухопътния коридор" към Крим. Зеленски, от друга страна, настояваше за широка офанзива по целия фронт.

Когато по-късно Залужни нарече резултата от контраофанзивата "патова ситуация", екипът на Зеленски видя в това критика към стратегията на президента. Зеленски публично го упрекна, че е твърде песимистичен, а новоназначеният министър на отбраната Рустем Умеров започна да уволнява и преназначава офицери, близки до генерала.

Като се има предвид, че първите слухове се появиха в президентската администрация или в близост до нея, Зеленски може би наистина е планирал да замени Залужни, но се е отказал от идеята, когато нивото на недоволство е станало очевидно. В противен случай идеята може да е била издигната като пробен балон.

Въпреки че никой не е напълно незаменим, предполагаемите кандидати за заместник на Залужни не приличат на него. Командващият сухопътните войски Александър Сирски се смята за по-близък до Зеленски, но той няма авторитета на Залужний сред военните. Или пък младият и амбициозен ръководител на военното разузнаване Кирил Буданов, който има харизма и енергия, но няма опит в управлението на мащабни операции, пише авторът.

Украинският президент Володимир Зеленски се готви да замени своя висш генерал, което би било най-голямото сътресение във военното командване на Украйна, пише на свой ред в. "Файненшъл Таймс". Според четирима души, запознати с обсъжданията, в понеделник Зеленски е предложил на Валерий Залужни нова роля като съветник по отбраната, но генералът е отказал. Двама от тях твърдят, че Зеленски ясно е дал на Залужни да разбере, че независимо дали ще приеме ролята, той ще бъде отстранен от сегашната си длъжност.

Четиримата, цитирани от изданието, твърдят, че макар в кабинета на Зеленски да е взето решение за уволнението на Залужни, отстраняването му може да е отложено, след като в украинските медии се появиха съобщения за плановете.

Предложението на президента за нова роля на генерала следва месеци на спекулации за съдбата му, подхранвани от съобщения за напрежение между двамата. Отстраняването на Залужни би предизвикало бунт и в редиците на украинските военни и гражданското общество, сред които той се радва на огромна подкрепа, пише "Файненшъл Таймс". В проучване на общественото мнение в Украйна, публикувано през декември, 88% от украинците заявяват, че имат доверие на Залужни, докато 62% заявяват, че имат доверие на Зеленски (тук цифрите се различават от приведените в The Spectator - б.р.).

"Това ще има много, много негативно въздействие върху [моралния] дух на армията", заяви украинският военен историк Михайло Жирохов пред киевско радио, като добави, че смята слуховете за "измислица".

Смяната на Залужни би могла да разтревожи и западните партньори на Украйна, включително военните, които през последните две години са работили в тясно сътрудничество с генерала за разработване на стратегии на бойното поле. Войната се намира в критичен момент, тъй като Киев очаква да разбере дали ще получи военна и финансова помощ на стойност милиарди долари от САЩ и ЕС.

Какъвто и да е случаят, напрежението между "Зе" и "За" изглежда реално и наистина политически дестабилизиращо, смята анализаторът на The Spectator Марк Галеоти.