Етиопското военно настъпление срещу дисидентската област Тигре отразява месеците на напрежение между федералното правителство и лидерите на тигрейското малцинство, които дълго време бяха всемогъщи притежатели на лостовете на властта в Етиопия*, преди постепенно да бъдат изтласкани настрана.

Тази операция, определена като война от етиопската армия, поражда сериозни опасения за стабилността на втората по население африканска страна (над 100 милиона жители).

Защо е важна областта Тигре?

Разположена в най-северната част на Етиопия, Тигре е един от десетте полуавтономни щати, които образуват етиопската федерация, съставена на етническа основа.

Тя граничи на запад със Судан и на север с Еритрея и е обитавана предимно от тигрейци, които съставляват 6 процента от цялото население на страната.

От 1975 г. тигрейският бунт на Фронта за освобождение на народите в Тигре (ФОНТ) води борба срещу военно-марксисткия режим на диктатора Менгисту Хайле Мариам, който е свален през 1991 г.

След това ФОНТ доминира в коалицията, която управлява Етиопия, докато Абий Ахмед, който произхожда от най-големия етнос в страната, оромо, става премиер през 2018 г.

Тигрейците имат водещо място в етиопската армия и са били на първа линия във водената между 1998 и 2000 г. война срещу съседна Еритрея, избухнала заради териториални спорове.

Краят на този конфликт е обявен официално през 2018 г. по инициатива на Абий Ахмед, за което той получава Нобеловата награда за мир.

Защо се влоши положението?

От идването на власт на Абий, тигрейските лидери се оплакват, че са били отстранени постепенно чрез процеси за корупция или промени в службите за сигурност.

През 2019 г. ФОНТ на практика премина в опозиция, като отказа сливането на управляващата коалиция в една-единствена Партия на благоденствието, както искаше Абий.

През септември Тигре организира свои избори, предизвиквайки управляващите, които бяха отложили всички гласувания заради Ковид-19.

Адис Абеба смята за незаконно регионалното правителство на Тигре, което пък не признава легитимността на премиера.

На 4 ноември Абий обвини ФОНТ, че е преминал "червената линия", като е нападнал две бази на федералната армия в Тигре, давайки повод за ответен военен удар.

ФОНТ на свой ред обвини премиера, че е измислил тази история, за да оправдае военната си намеса.

Какво става сега?

Въпреки пълното информационно затъмнение на военните операции, се появяват първите признаци за видимо ожесточени боеве между етиопската армия и тигрейските сили, които са съставени от паравоенни части и една милиция.

Смята се, че сраженията са съсредоточени в западната част на Тигре, близо до границата с област Амхара.

Стотина етиопски войници са приети в болница с огнестрелни рани, съобщи в неделя лекар от Амхара.

Етиопската авиация е нанесла редица въздушни удари от началото на конфликта, без да са известни техните цели или резултати.

Федерални войски напредват към Тигре от други райони на страната, като маневрата изглежда цели обграждане на тази област.

От началото на бойните действия остава без отговор въпросът кой контролира Северното командване на федералната армия, което се намира в Тигре и е богато запасено с военно оборудване.

ФОНТ твърди, че то се е присъединило към тигрейската кауза, а Адис Абеба отрича това.

Какви са възможните последици?

По някои оценки военните сили на Тигре са с численост 250 000 души, което може да подхрани "дълга и убийствена война" според специализиралата се в предотвратяването на конфликти Международна кризисна група (МКГ).

Абий си е поставил за цел да свали регионалните власти и обещава конфликтът да се ограничи до Тигре. Област Амхара, която има стари териториални спорове с Тигре, обаче вече се е включила на страната на федералните сили.

МКГ предупреждава, че ако конфликтът не бъде прекратен бързо, той ще е опустошителен както за Етиопия, така и за целия Африкански рог.

Съседите на Етиопия - Судан, Сомалия, Еритрея и Джибути - може да пострадат от конфликта, по-конкретно заради бежански наплив, и е възможно Еритрея да се изкуши да уреди стари сметки с ФОНТ.

Етиопската армия освен това играе важна роля в Сомалия, където се бие срещу радикалните ислямисти Аш Шабаб.

Тази война смущава и програмата за демократични реформи на премиера и по-общо усилията му за мир в региона в контекста на общите избори, които сега са насрочени за 2021 г.

На този етап изглежда нищо няма да го накара да отстъпи: в понеделник той обеща, че провежданата "операция по поддръжка на реда" ще приключи "в скоро време".

*Припомняме, че Етиопия е втората държава приела християнството като официална религия през 324 г. след Армения (301 г.)