Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо бе днес на посещение в Етиопия - третата и последна спирка от африканската му обиколка. Той разговаря с премиера на страната, лауреата на Нобелова награда за мир Абий Ахмед, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Двамата обсъдиха регионални въпроси, включително и спора между Етиопия и Египет относно изграждането на голям хидротехнически комплекс на река Нил. Администрацията на Тръмп оказва натиск върху Абий и неговото правителство за намиране на мирно разрешение на спора за голямото съоръжение, което е пред завършване.

Друга важна тема са били политическите реформи, осъществявани под ръководството на премиера, и плановете на САЩ да окажат "значителна финансова подкрепа" за задълбочаването им, съобщиха етиопски източници.

Етиопия е втората по население страна в Африка, в която живеят над 100 млн. души, и е ключов съюзник на САЩ по проблемите на сигурността в Африканския рог. Абий е под засилващ се натиск да доведе докрай драматичните реформи, които му спечелиха Нобеловата награда миналата година.

Той пое премиерския пост през 2018 г. и бързо обяви край на многогодишното извънредно положение, освободи политическите затворници и даде възможност на опозиционните групи да се завърнат в страната от изгнание, отбелязва АП.

Наближава обаче ключов тест за реформите - парламентарни избори, които Абий обещава да бъдат свободни и честни. Анализатори отбелязват, че отслабването на репресивните мерки отприщи дълго потискани противоречия между някои от над 80-те етнически групи, населяващи Етиопия. На места се стигна и до тежки въоръжени сблъсъци с жертви.

"Провеждането на свободни и вдъхващи доверие избори ще покаже, че всеки глас може да се чуе", каза Помпейо пред репортери в Адис Абеба днес.