Бригаден генерал Асамнеу Тсиге, водач на неуспешния опит за преврат срещу местните власти в щата Амара в събота, е убит в престрелка със силите за сигурност, съобщи говорител на етиопското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

Той уточни, че водачът на метежниците е убит днес в покрайнините на град Бахир Дар, административна столица на размирния северен щат Амара.

Етиопските сили за сигурност издирваха Асамнеу Тсиге, след като лоялни към него войници атакуваха в събота съвещание на местното правителство и убиха президента на щата и негов съветник.

Няколко часа по-късно началникът на генералния щаб на етиопската армия генерал Сеаре Меконен, заедно с друг генерал от запаса, бяха убити в дома му в столицата Адис Абеба от негов телохранител.

Обстоятелствата около неуспешния опит за преврат все още не са напълно ясни. Множеството различни етнически групи в Етиопия често са ставали източник на напрежение и сблъсъци в страната, която отдавна е управлявана с "желязна ръка" от централното правителство, отбелязва ДПА.

След като премиерът Абий Ахмед дойде на власт през април 2018 г., той прокара много реформи, включително освобождаване на политическите затворници и приключване на 20-годишния конфликт със съседна Еритрея, като се опита да намали напрежението между различните етнически групи в страната, посочва ДПА.

Европейският съюз осъди опита за преврат в изявление, в което се казва, че убийствата са "достойни за съжаление".

"ЕС твърдо препотвърждава необходимостта от продължаване на мирните и демократични реформи в Етиопия", се казва в изявлението.