Двамата кандидати за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и Лула да Силва се изправиха един срещу друг снощи, като си размениха взаимни обвинения в лъжа по време на срещата си лице в лице в телевизионно предаване, две седмици преди втория тур, съобщи Франс прес.

"Лула, спри да лъжеш, човек на твоята възраст", започна 67-годишният крайнодесен президент в първите минути на дебата по канала Бандейрантис, добавя БТА.

Жаир Болсонаро

Снимка: AP/БТА

"Именно вие сте кралят на фалшивите информации, кралят на глупостта", отвърна левият експрезидент Луис Инасио Лула да Силва.

76-годишният кандидат посвети голяма част от времето си за изказване в началото на дебата, критикувайки "небрежността" на опонента си по време на пандемията от COVID-19, която отне живота на над 680 000 души в Бразилия.

Жаир Болсонаро от своя страна го обвини, че "изобщо не го е грижа за най-бедните" и приветства успеха си да получи финансиране, повишаващо надбавките, изплащани на семействата, до 600 реала (около 97 евро).

Лула спечели 48,3% от гласовете на първия тур на 2 октомври срещу 43,2% за крайнодесния президент.

Предизборната кампания беше белязана от яростни нападки между кандидатите и тяхното обкръжение. Двата лагера не се поколебаха да си разменят обвинения в канибализъм, педофилия или връзки с организираната престъпност, отбелязва АФП.