Бразилският президент Жаир Болсонаро каза, че войната в Украйна е щяла да бъде избегната, ако бившият американски президент Доналд Тръмп все още е бил на власт, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Някои мислят, че до войната в Украйна нямаше да се стигне, ако той беше още на власт", заяви Болсонаро в интервю за сп. "Вежа". "Съгласен съм с това", каза бразилският президент, без да обясни как Тръмп би могъл да предотврати конфликта.

Болсонаро каза, че е имал добра лична среща с американския президент Джо Байдън през юни. Но заяви, че много от проблемите, с които се сблъсква сега светът, не биха се случили, ако Тръмп все още е бил президент.

Коментарът му може допълнително да засили напрежението с Вашингтон в момент, когато той се бори да победи съперника си Луиз Инасио Лула да Силва на втори тур на президентските избори на 30 октомври.

Тръмп подкрепи Болсонаро преди първия тур на изборите в Бразилия миналата неделя, определяйки го като "един от великите президенти . . . в света . . . уважаван от всички по света".

В интервюто Болсонаро отново изрази съмнение относно сигурността на изборния процес в Бразилия, предизвиквайки опасения, че може да не приеме евентуално поражение. Той постави под въпрос системата за машинно гласуване, но не каза дали ще приеме резултата, ако загуби на втория тур.