Западните и руските медии съобщават противоречива информация за евентуалното задържане на заместник-командващия на руската обединена групировка войски в Украйна генерал Сергей Суровикин.

Според Bloomberg военни прокурори са разпитвали Суровикин в продължение на няколко дни за връзките му с ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Източниците на агенцията твърдят, че той "е задържан на едно място, но не в затвора".

Двама източници, близки до Генералния щаб и ФСБ, на руското издание "Важные истории" също казват, че генералът не е арестуван. Според тях Суровикин не е бил арестуван и не се намира в следствения изолатор "Лефортово", бил е разпитан, но след това освободен.

Преди това в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на три източника, съобщи, че генерал Суровикин е задържан, тъй като Кремъл се разправя с поддръжниците на ЧВК "Вагнер" след неуспешния им бунт миналата седмица.

Все още не е ясно дали Суровикин, заместник-командир на руските сили за нахлуване в Украйна и ръководител на въздушно-космическите сили, е обвинен като заговорник в метежа, ръководено от Пригожин в събота, или просто е задържан за разпит, пише британското издание.

Владимир Путин е започнал операция по прочистване на върха на службите за сигурност, твърдят членове на московския елит, като президентът се стреми да потуши критиките, да възстанови реда и да възстанови господството си след първия опит за преврат в Русия от три десетилетия насам.

"Както разбираме, Путин е знаел за плановете за метежа на Пригожин предварително и е могъл да се подготви до известна степен", заяви западен правителствен служител. "Той е можел да наблюдава кой какво е правил в този ден. И сега разчиства къщата."

Служителят заяви, че според тях Суровикин е бил задържан, и добави: "разбираме, че ще има още хора, които ще го последват".

Известен като "генерал Армагедон" заради тактиката си на брутални бомбардировки в Сирия, Суровикин беше повишен миналата есен, за да ръководи руската инвазия в Украйна. Въпреки че бързо беше понижен, той остана любимец на по-твърдолинейната провоенна общност в Русия и тази пролет започна да действа като куратор на "Вагнер", който се сражава на фронта в Източна Украйна. Тъй като конфликтът на Пригожин с военното ведомство в Москва ескалира, се смята, че Суровикин е действал като посредник, пише "Файненшъл Таймс".

Докато в сряда вечерта държавните руски канали показваха как Владимир Путин поздравява тълпите в Дагестан - нещо, което той не е правил поне от началото на коронавирусната пандемия, мнозина се интересуваха от друга последица от бунта на Евгений Пригожин, пише по въпроса Би Би Си. А именно въпросът: къде е генерал Суровикин?

Скриншот: ЧВК "Вагнер"

В сряда провоенно настроени блогъри пуснаха слух, че заместник-командирът на руската групировка в Украйна е бил арестуван и се намира в московския център за предварително задържане "Лефортово". Уж защото е подкрепил бунта на Пригожин.

За това, че Суровикин е бил "задържан" в Лефортово, бе съобщено от Z-блогъра Владимир Романов в канала му в Telegram. По-късно той уточни, че генералът е бил "задържан" в неделя, т.е. когато метежната ЧВК е напуснала Ростов и се е върнала в лагерите си.

По-рано каналът "Рибар" публикува следната фраза: "Суровикин не е виждан от събота - местонахождението на "генерал Армагедон" не е известно със сигурност, има версия, че е на разпит".

Вечерта, след новината за предполагаемия арест на генерала, The Moscow Times последва каналите в Telegram, като се позова на "два източника, близки до апарата на Министерството на отбраната".

Снимка: Скрийншот/Telegram

Един от събеседниците на вестника предположи с какво може да са свързани твърденията срещу Суровикин: "Очевидно той е избрал [страната на Пригожин по време на бунта] и са го хванали за топките". На въпроса къде се намира сега генералът, източникът отговаря: "Тази информация дори не се коментира по нашите вътрешни канали".

Бившиятн главен редактор на радио "Ехото на Москва"Алексей Венедиктов също сподели своята информация за вълната от слухове: "Суровикин не се е свързвал със семейството си от три дни. Охранителите му също не отговарят. Разполагам само с тези факти."

По-късно в четвъртък Венедиктов написа в Telegram, че Суровикин "не е в" Лефортово: "Това е всичко от мен до момента". А "военният кореспондент" Борис Рожин в четвъртък написа, че "редица източници опровергаха вчерашните глупости за ареста на генерал Суровикин". "Суровикин продължава да служи и да изпълнява задачите си в ръководството на СВО", твърди Рожин.

Вероника, дъщерята на Сергей Суровикин, в разговор с канала Baza заяви, че съобщенията за задържането на генерала са неверни. Според нея "нищо не се е случило", никой не го е арестувал и сега "всички са на работните си места". Тя също така напомни, че генералът "никога не се е появявал в средствата за масова информация всеки ден и не е правил никакви изявления".

Съпругата на генерал Суровикин е отказала да коментира слуховете за неговия арест.

Снимка: БТА/АР

"В разкола между [министъра на отбраната Сергей] Шойгу и Герасимов [от една страна] и Суровикин, който смяташе взаимодействието с "Вагнер" за приемливо, Путин стоеше на страната на последния", твърди политическият анализатор Татяна Становая. - Но по-късно везните се наклониха в полза на Шойгу и Герасимов.

Според Становая основният печеливш от метежа изглежда е бил Шойгу, който изглежда е успял да свали "Вагнер" и да убеди Путин да предаде цялата власт на Министерството на отбраната.

"Каквато и да е истинската роля на Суровикин, Шойгу може да се изкуши да го представи като заговорник. Много е лесно да превърнеш симпатизантите в заговорници", казва тя.