Кремъл отрече, че вторият по ред командващ на руските въоръжени сили генерал Сергей Суровикин, който от миналата есен до януари ръководи инвазията на Кремъл в Украйна, вероятно е знаел да бунта, който готви Пригожин, и ги нарече "спекулации" и "клюки".

По-рано "New York Times" съобщи, че генералът заместник-командващият Обединената групировка на руските войски Сергей Суровикин вероятно е знаел да бунта, който готви Пригожин, а малко след това се появи информация в Телеграм каналът "Досье шпиона", че вероятно той e бил арестуван и отведен в следствения арест в Лефортово снощи, както и че негов заместник, генерал-полковник Андрей Юдин, също не е успял да избегне проблеми със закона.

Суровикин, който не се е появявал публично от събота, когато призова бунтът да бъде преустановен, често е получавал похвали от страна на ръководителя на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, отбелязва Ройтерс.

"Сега ще има много различни спекулации, клюки и така нататък около тези събития. Мисля, че това е един от тези примери", каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на молба за коментар на медийните публикации за Суровигин, известен още като Генерал Армагедон.

56-годишният генерал Суровикин е вторият по ред командващ на руските въоръжени сили. Според американското разузнаване висш руски генерал е бил предварително запознат с плана на "Вагнер", твърдят американски служители, близки до американското разузнаване, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Длъжностните лица твърдят, че се опитват да научат дали генерал Сергей Суровикин, бившият висш руски командир в Украйна, е помогнал за планирането на действията на Пригожин през уикенда, които представляваха най-голямата заплаха за президента Владимир Путин през неговите 23 години на власт.

Американски служители също така заявяват, че има признаци, че и други руски генерали може да са подкрепили опита на ръководителя на "Вагнер" да смени ръководството на министерството на отбраната със сила. Настоящи и бивши американски служители заявиха, че Пригожин не би започнал бунта си, ако не е вярвал, че други лица на ръководни позиции ще му се притекат на помощ.

Ако генерал Суровикин е участвал в събитията от края на миналата седмица, това ще бъде поредният знак за вътрешните неразбирателства, които характеризират военното ръководство на Русия от началото на войната на Путин в Украйна, а и може да е сигнал и за по-широк разрив между поддръжниците на Пригожин и двамата висши военни съветници на Путин - министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските сили генерал Валерий Герасимов.

Според официални лица Путин сега трябва да реши дали вярва, че генерал Суровикин е помогнал на Пригожин и как да реагира.

Вчера руската агенция за вътрешно разузнаване съобщи, че оттегля обвиненията за "въоръжен бунт" срещу Пригожин и членовете на неговата армия. Но ако Путин открие доказателства, че генерал Суровикин е помогнал по някакъв начин на Пригожин, той няма да има друг избор, освен да го отстрани от командването, твърдят анализатори.

Някои бивши служители казват, че Путин може да реши да задържи генерал Суровикин на поста му, ако стигне до заключението, че той е знаел какво е планирал Пригожин, но не му е помагал. Засега Путин, изглежда, възнамерява да припише бунта единствено на Пригожин, казват анализаторите.

Високопоставени американски представители предполагат, че съюзът между генерал Суровикин и Пригожин би могъл да обясни защо Пригожин е все още жив, въпреки че завзе голям руски военен център и нареди въоръжен поход към Москва.

Цялата военна кампания на Русия в Украйна наподобява на детската игра "музикален стол", в който се сменят генерали, пише американското издание.

Миналата есен, когато генерал Суровикин беше назначен за ръководител на руската армия в Украйна, той беше вторият човек, който получи тази длъжност, заменяйки генерал, който бе на поста едва един месец. Генерал Суровикин не издържа много повече, но се представи много по-добре през седмиците, в които беше начело, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Въпреки това през януари генерал Суровикин беше понижен и Путин предаде прякото командване на войната на генерал Герасимов, който обеща да върне руските сили в настъпление. Според военни и руски анализатори понижаването на генерал Суровикин се възприема като удар по Пригожин.

Пригожин е работил с генерал Суровикин по време на руската военна операция в Сирия и го определя като най-способния командир в руската армия. Бивши служители твърдят, че генерал Суровикин не е подкрепял свалянето на Путин от власт, но изглежда е бил съгласен с шефа на "Вагнер", че Шойгу и генерал Герасимов трябва да бъдат освободени от длъжност.

"Западът се опитва да разцепи Русия"

"Западът се опитва да разцепи Русия отвътре. Сега е по-ясно от всякога след публикацията в "Ню Йорк Таймс", че руският армейски генерал Сергей Суровикин е знаел за плановете на бунтовниците", коментира експертът по международна геополитика Юрий Баранчик пред "Первый русский". На първо място, това е опит на ЦРУ да нокаутира генерал Суровикин от контрола на "специалната военна операция", смята Баранчик.

Суровикин беше един от военните ръководители на руските въоръжени сили, който се обърна директно към членовете на ЧВК "Вагнер" по време на метежа. Той разпространи видеообръщение, в което призова бойците, които се противопоставиха на Министерството на отбраната, да помнят дълга си към родината и да не застрашават страната в условията на военни действия.

"Борихме се заедно, поемахме рискове, претърпяхме загуби и победихме заедно. Ние сме от една кръв. Ние сме воини. Призовавам ви да спрете", каза Суровикин. Той обърна и специално внимание на факта, че действията на ЧВК "Вагнер" са пряка помощ на враговете на Руси "Врагът само чака вътрешнополитическата ни ситуация да се влоши. Не можете да играете в ръцете на врага в този труден за страната момент", каза още Суровикин в обръщението си в събота.