Победата на кандидата на торите в бившия избирателен район на Борис Джонсън се превърна в голямата изненада на частичните избори във Великобритания за попълване на няколко овакантени депутатски места в парламента. Но измеренията на резултатите от Ъксбридж и Южен Райслип може да се окажат много по-сериозни от очакваното и да предизвикат сътресения и обрати в британската политика.

В четвъртък във Великобритания бяха произведени частични избори за попълване на три овакантени места в Камарата на общините. Съгласно мажоритарната избирателна система в Обединеното кралство при овакантяване на депутатско място се произвеждат нови избори в съответния избирателен район.

Такъв беше случаят и в Ъксбридж и Южен Райслип, бившия избирателен район на Борис Джонсън, който наскоро обяви, че се оттегля от парламента заради "Партигейт", скандала около нерегламентираните купони в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт 10" по време на най-строгите затваряния на Великобритания заради пандемията от COVID-19.

Политици и анализатори обясниха изненадващата загуба на лейбъристите - смятани за фаворити за спечелването на този избирателен район, а и за спечелването и на следващите парламентарни избори - със спорен план на кмета на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан да разшири обхвата на спорна мярка за по-голямо данъчно облагане на най-замърсяващите автомобили.

По-конкретно става дума за намерение на Хан от 29 август така наречената Зона на свръхниски вредни емисии (УЛЕЗ, от англ. Ultra-Low Emission Zone, ULEZ) да обхване цялата британска столица, а не само централните ѝ части, както беше досега, посочва Франс прес.

Мярката беше въведена през 2019 г. и предвижда, когато влизат в центъра, собствениците на коли, които отделят повече вредни емисии от допустимото, да плащат тол такса от 12,50 лири.

Но в условията на най-тежката криза на жизнения стандарт във Великобритания за последните 30 години подобно разширяване на УЛЕЗ извън пределите на Централен Лондон предизвика недоволство в по-периферните части на града, които ще бъдат засегнати, а именно там се намира и избирателният район Ъксбридж и Южен Райслип.

Преди вота се очакваше лейбъристите да го спечелят с лекота поради масовото недоволство във Великобритания от действията на управляващите на национално равнище консерватори за справяне с кризата в икономиката, както и заради белязаното от непрекъснати скандали управление на бившия премиер Борис Джонсън.

Но кандидатът на торите в този район Стив Тъкуел се възползва от недоволството срещу разширяването на УЛЕЗ, превръщайки го в основното си предизборно послание, и така постигна изненадваща победа.

"Лейбъристите загубиха тези избори единствено и само заради Садик Хан. Всички сме наясно, че в основата на поражението им е неефективният му и скъпоструващ план УЛЕЗ", каза Тъкуел в победната си реч пред привържениците си, след като спечели вота с преднина от по-малко от 500 гласа.

Коментирайки резултатите от изборите на фона на силното недоволство, което те предизвикаха в лейбъристкия лагер заради неговия "принос" за тях, Хан вчера защити политиката си по въпроса за разширяването на обхвата на УЛЕЗ. "Това беше тежко, но необходимо решение", заяви той.

ЗАПЛАХА ЗА ЗЕЛЕНАТА ПОЛИТИКА

Загубата на лейбъристите може да има значително отражение върху политическия живот във Великобритания.

На първо място това се отнася за водената от Обединеното кралство зелена политика, тъй като резултатите от Ъксбридж и Южен Райслип показаха, че целите за постигане на нулеви въглеродни емисии и осигуряване на чист въздух влизат в разрез с по-непосредствените приоритети на избирателите, които са все по-затормозени финансово, посочва Франс прес.

Вчера излязоха данни от проучване на Югав, според които половината британци са против въвеждането на мерки, подобни на УЛЕЗ, в района, в който живеят, а това е нарастване на този дял с 9 процента за период от две години; подкрепа за подобни планове изразяват само около една трета от запитаните.

"Резултатите в Ъксбридж са нагледен пример за съпротивата, която може да възникне срещу правителствената политика за опазване на околната среда, и за това как консерваторите могат да бъдат изкушени да се възползват от нея", написа в Туитър политическият анализатор Иън Дънт, коментирайки резултатите в Ъксбридж.

Той допълва, че насоки за това какво би могло да се случи във Великобритания в бъдеще, дават например протести като тези на "жълтите жилетки" във Франция, една от причините за които беше поскъпването на горивата, както и тези в Нидерландия от последните години, причина за които стана финансовата цена на мерки за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.

Според Дънт, който е привърженик на зелената политика, лейбъристите е възможно да се разколебаят в подкрепата си за предприемането на по-амбициозни мерки за опазване на околната среда, за да не дразнят избирателите.

Председателят на Консервативната партия Грег Хендс не успокои особено страховете на хора като Дънт, коментирайки победата в Ъксбридж с думите, че тя показва, че "на избирателите не им харесва лейбъристите да са на власт".

"Случаят с УЛЕЗ е показателен какво ще стане, ако Лейбъристката партия управляваше страната", каза той.

Природозащитниците вече са уплашени от курса на лейбъристите, след като те се отказаха от обещание, ако дойдат на власт, да отделят по 28 милиарда лири на година за преход към "зелена енергия". Партията обясни решението си с влошената икономическа среда.

Неособено обнадеждаващ за привържениците на зелената политика беше и коментарът за изборните резултати в Ъксбридж на един от водещите депутати на лейбъристите Стив Рийд.

"Смятам, че когато избирателите говорят, всяка партия, която иска да управлява, трябва да се вслуша в гласа им. Именно това ще направи и Лейбъристката партия", заяви той.

Заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър също изрази мнение, че УЛЕЗ "е проблем" и че той "ще засегне почти всеки, без значение дали живее в големите или по-малките градове".

Все пак Рейнър донякъде успокои природозащитниците с думите си пред радио "Таймс", че ако дойде на власт, партията ѝ може да увеличи финансовата помощ за облекчаване на ефекта от зелената политика. Самият Хан беше критикуван, че не е предложил на хората успоредно с УЛЕЗ по-достъпна и щедра мярка за подкрепа, в случай че те склонят да се разделят със стария си замърсяващ автомобил.

ОТРАЖЕНИЕТО ВЪРХУ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

Безспорно не по-маловажен от въпроса за бъдещето на зелената политика е и този за отражението на резултати като този в Ъксбридж върху представянето на основните политически сили във Великобритания на предстоящите парламентарни избори догодина.

В социологическите проучвания за нагласите на електората на национално ниво Консервативната партия на премиера Риши Сунак изостава с около 20 процентни пункта от лейбъристите, което означава, че поне на този етап торите трудно биха спечелили пети пореден парламентарен вот, отбелязва Ройтерс.

Но Лейбъристката партия може да не успее да си осигури пълно мнозинство в Камарата на общините.

Според Джон Къртис, най-известния британски социолог, изводът от резултатите в Ъксбридж е, че най-вероятният изход от изборите догодина е фрагментиран парламент. Случилото се в лондонския избирателен район освен това по мнение на анализатора може да разпали дебати в Лейбъристката партия за курса, следван от лидера ѝ сър Киър Стармър, който ратува за по-голяма дисциплина в публичните финанси и отказва да ангажира Лейбъристката партия с обещания за бюджетни харчове, за която няма осигурени финансови средства.