Мощна авторитарно-популистко-националистическа вълна залива света: от Ердоган до Орбан, през Борис Джонсън и Найджел Фарадж до Путин и Тръмп. Ако доскоро нейни говорители бяха лидери от крайно-дясната периферия, днес нейни мощни носители са топ политическите играчи, посочва тя.

Политологът забелязва две прилики между вота за президент в САЩ и у нас - че ключовите претенденти са се оказали с висока степен на нехаресване, както и че българските и американските граждани са отказали да бъдат "клакьори на статуквото" и радикално са го преобърнали.

Проф. Кръстева не очаква вълна от българи, които да се завърнат от САЩ, но прогнозира, че новата администрация ще направи много по-трудно имигрирането в САЩ.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Има ли някакви прилики между президентските избори в САЩ и българските?

Отговор: Има две фрапантни прилики. След зашеметяващо дългата кампания в САЩ и след неприлично кратката кампания в България, ключовите претендентите се оказаха с висока степен на нехаресване. Нещо като негативна селекция - топ лидерите са рекордно неодобрявани от множество граждани. Българските и американските граждани отказаха да бъдат клакьори на статуквото и радикално го преобърнаха. Разликата е, че американските бяха ухажвани, докато българските - тотално пренебрегнати. Липсата на кампания ясно казваше, че от гражданите нищо не зависи. И ухажваните американски, и игнорираните български граждани решиха да докажат, че всичко зависи от тях. Разликите са легион, тук ще откроя основната. Титаничен сблъсък на лидери и визии наблюдавахме в САЩ, в родината - нито едното, нито другото.


Въпрос: Ще се отрази ли резултатът на президентските избори в САЩ върху България и как?

Отговор: Отговорът преминава през НАТО. Тръмп се закани и на НАТО - ще спре да подпомага малки страни, които разчитат на Алианса, без да си плащат за това. Шефът на НАТО веднага побърза да увери, че и САЩ на Тръмп остават ключов партньор в алианса. На това се надяват всички малки членове - от балтийските до балканските като нас.
В двустранните отношения няма да има сътресения, съществена част от родния елит е формирана в САЩ.


Въпрос: Какви ще бъдат последиците върху българите в САЩ?

Отговор: Не очаквам вълна от завръщане. Мнозинството българи в САЩ са добре интегрирани и лоялни към страната-домакин. Брекзит създаде атмосфера на засилено подозрение и занижено толериране на мигрантите. С висока степен на вероятност може да прогнозираме такъв ефект и в САЩ: ключов елемент на кампанията беше "стената" - и буквално оградата с Мексико, и символно, стена, която да пази американците от дъмпингови стоки, чужда евтина работна ръка, плашещата глобализация.
Няма да има вълни от завръщане на българи от САЩ, но новата администрация ще направи много по-трудно имигрирането в САЩ.


Въпрос: Какъв знак дават тези резултати - по-трудно прогнозируем ли става светът, още повече и след резултатите от референдума във Великобритания за излизане от ЕС? Какви са причините за това, има ли криза на елитите в световен мащаб?

Отговор: Мощна авторитарно-популистко-националистическа вълна залива света: от Ердоган до Орбан, през Борис Джонсън и Найджел Фарадж до Путин и Тръмп. Ако доскоро нейни говорители бяха лидери от крайно-дясната периферия, днес нейни мощни носители са топ политическите играчи. Изтече времето на партиите, дойде времето на мега-лидерите. Тръмп говори за движение и е прав. Завоюва върха, не защото го издигна Републиканската партия, а защото многомилионни екзалтирани фенове принудиха РП да го подкрепи. Как един фундаментален неконсерватор ще преобрази една дълбоко консервативна партия е едно от политическите предизвикателства, които ще следим.

АНКЕТА: Има ли значение за нас кой е президент на САЩ?