Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор. Зад кандидатурата застават 11 човека, сред които и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Номинацията му бе издигната на заседание на ВСС. Гешев е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му. В момента той е заместник-главен прокурор.

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор на 15 юли.  На първото заседание на ВСС не бе предложена нито една кандидатура. Седемгодишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

В следващите 2 заседания на пленума на 25 и 29 юли ще бъдат издигани евентуално и други кандидатури, а на 24 октомври трябва да бъде гласуването.

Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си в Министерство на правосъдието, като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в столичната следствена служба.

Влиза в държавното обвинение през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров през 2018 година.

Оттогава непрекъснато е спряган за негов приемник начело на държавното обвинение. 

Преди време Гешев прогнозира мръсна кампания. "Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране...", каза той в началото на юни.

Най-голямото дело в кариерата му е това за източването на Корпоративна търговска банка, по което е обвиняем бившият ѝ мажоритарен собственик Цветан Василев. По този повод след внасянето в съда на обвинителния акт от хиляди страници ще се запомни репликата на Гешев: "Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната".

От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие, каза Даниела Машева, представяйки кандидатурата на Гешев по време на заседание на пленума на ВСС.

От асоциацията на прокурорите искат реформа на съдебната карта, развитие на електронното правосъдие, социални ангажименти към всички в прокуратурата.

От Камарата на следователите се обявяват за това новият главен прокурор да е от системата, да има ясна визия за развитие на следствието, където да се работи на пълен обем.

Машева припомни "безпрецедентните" успехи на спецпрокуратурата, посочи, че Гешев се ползва с доверие в гилдията, а освен това той имал глобален поглед върху потребностите на прокуратурата.

Гешев бил независим и не се поддавал на натиск при прилагане на непопулярни решения, не е дискредитирал прокуратурата, каза Машева и заяви, че прокурорската колегия вече има среща с него.