Ако дипломатическата криза между Русия и България се задълбочи, в дългосрочен план ще трябва да се търси алтернатива за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Зареждането с ново гориво се прави при всеки годишен планов ремонт на двата ядрени блока в централата, като на единия зареждането е през месец април, а на другия - през септември. Ядрената ни централа разполага с гориво до септември 2023 година.

Алтернатива на руските доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" може да бъде американската "Уестингхаус" и България вече е в процес на лицензиране на горивото, което компанията доставя. По-голямата тема в този случай обаче е, какво ще правим с отработеното ядрено гориво, което сега изнасяме в Русия. Въпреки, че има държави в Европа, които могат да съхраняват такова гориво, това няма да е лесен, а вероятно ще бъде и по-скъп за нас процес, каза Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по енергетика.

Не са верни твърденията, че петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас не може да работи с друг нефт, освен руския сорт "Урал". Добрев припомни, че от 1991 в продължение на две години рафинерията е работила с нефт, който не е бил руски. Освен това преди около 4 години компанията е направила инвестиция за около 1 милиард евро, с което предприятието е модернизирано и трябва да може да работи с нефт, различен от руския.

Въпреки настойчивите призиви, които се чуват в последните дни за възстановяване на отношенията с "Газпром", след изгонването на 70-те руски дипломати от България, тази възможност вече е затворена страница за България, смята Добрев. Той не вижда проблем с доставките на газ в дългосрочен план, но през следващите месеци страната ни вероятно ще изпита трудности. Неговата надежда е да не стигне до недостиг на синьо гориво.

  • Защо "Лукойл Нефтохим" в Бургас не иска да работи с друг, освен руски нефт?
  • Трябва ли България да поиска от ЕК разрешение да ограничи износа на ток до задоволяване на вътрешните си нужди?
  • До кога ще можем да се възползваме от 25-те стотинки отбив от цената на горивата в бензиностанциите?

Отговорите на Делян Добрев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Делян Добрев е дипломиран икономист. Политик от ГЕРБ. Заместник-председател на комисията по енергетика и член на комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание. Министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов. Експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство.