Високите равнища на ваксинация за Западна Европа не облекчават болниците. Ситуациоята в Португалия, Нидерландия и Германия се влошава все повече, което налага взимането на различни мерки.

Португалия въведе отново някои наложени заради пандемията ограничения, по-малко от два месеца след отмяната на повечето забрани и след като постигна целта за ваксиниране на 86 на сто от населението, съобщи Асошиейтед прес.

Неотдавнашното нарастване на броя на заразените принуди правителството да предприеме тези мерки, заяви премиерът Антониу Коща, като подчерта, че увеличеният брой заразени въпреки всичко е под равнищата, отчетени в други европейски страни.

От 1 декември носенето на маска на закрити обществени места ще бъде задължително, а за влизане в ресторанти, киносалони и хотели ще се изисква дигитален сертификат, доказващ ваксинацията или възстановяването от коронавируса. Но дори ваксинираните ще трябва да имат и негативен тест, за да посещават болници, домове за възрастни, спортни събития, барове и дискотеки.

Всички пристигащи със самолет от чужбина ще трябва да покажат негативен тест. И в този случай освен ваксинация ще се изисква и отрицателен тест - писиар или бърз антигенен, направен 72 часа или съответно 48 часа преди заминаване. Авиокомпаниите ще бъдат глобяване с 20 000 евро за всеки пътник, превозван без необходимия тест.

Освен това правителството препоръча на гражданите да се тестват редовно и да работят дистанционно, когато е възможно.

Коща добави, че поставянето на бустерни дози е ускорено. Той подчерта, че мерките се налагат заради нарастването на броя на случаите в други страни от ЕС и наближаването на зимата, когато обикновено нараства броят на дихателните инфекции. Освен това семействата ще бъдат в близък контакт по коледните празници.

Властите казват, че в момента не се налага нов локдаун, защото болниците се справят. Португалските здравни власти съобщиха днес за 3150 нови случая и 15 починали вследствие на коронавируса. На 1 ноември Португалия отчете по-малко от 500 нови случая. Близо 18 400 души починаха вследствие на COVID-19 от началото на пандемията в страната, чието население е 10,3 милиона.

Някои нидерландски болници спряха химиотерапията и транплантациите на органи, за да освободят легла за интензивно лечение за повишаващия се брой пациенти с COVID-19, съобщава Ройтерс. Нидерландската болнична асоциация за грижи за тежко болни съобщи, че е поискала от здравния министър Хуго де Йонге да засили националния COVID план до етап, при който леченията, при които се налага престой в болница, се отменят.

Броят на пациенти с COVID-19 в болниците достигна нива, които не са били отчитани от началото на май, и експерти предупредиха, че капацитетът на лечебните заведения ще бъде запълнен след малко повече от седмица, ако разпространението на вируса не бъде спряно. Тази седмица няколко болни от COVID-19 бяха транспортирани в германски болници.

Снощи, в отговор на рекордните нива на заразени, правителственият Екип за управление на епидемията свика спешна среща. Националната медия НОС съобщи днес, че екипът е посъветвал ресторантите, баровете и магазините за стоки, които не са от първа необходимост, да затварят до 17 часа, като част от нов пакет мерки за локдаун, но не се очаква правителството да вземе решение до утре.

Въпреки че около 85 процента от пълнолетното население в Нидерландия са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19, новите случаи на дневна база достигнаха рекордни нива от 23 709 души вчера и се повишиха с почти 40 процента на седмична база.

"В няколко региона има болници, които ограничават грижите, които полагат", каза говорител от болничната асоциация. "Става въпрос за грижи, за които се изисква легло. Това означава, че много насрочени болнични лечения и операции се отменят", допълни той.

В следващата фаза на плана за справяне с кризата болниците ще могат и да искат помощ от военни и от студенти за обгрижване на пациенти. Нидерландия съобщи за повече от 2,5 милиона случая на ковид и повече от 19 000 починали от началото на пандемията. След като отмени повечето мерки за социално дистанциране в края на септември, нидерландското правителство този месец отново въведе изискване за носене на маски, както и частичен локдаун, според който баровете и ресторантите затварят в 20 часа.

Планове за ограничаване на достъпа до много публични места за хора, които не са ваксинирани или не са се възстановили от COVID-19 наскоро, предизвикаха бурни протести в три поредни нощи от миналия петък насам и повече от 170 души бяха арестувани

Бъдещият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц отказва въвеждане на нов локдаун в страната, дори на фона на рязкото влошаване на епидемологичната обстановка, свързана с разпространението на заразата от коронавирус, съобщи в. "Билд".

По информация на изданието, Шолц не смята за целесъобразно въвеждането на обща карантина. Той обаче подкрепя рязкото ограничаване на масовите прояви, включително спортни събития и концерти. Тази мярка ще се отнася и за ваксинирани, и за не ваксинирани граждани.

Броят на потвърдените нови случаи на зараза с коронавирус в Германия нарасна за денонощие със 76 414, което е пореден максимум за цялото време на пандемията, показват днешни данни на института "Роберт Кох".

Предишният черен рекорд беше на 25 ноември, когато за 24 часа бяха установени 75 961 случаи на зараза. От началото на пандемията са установени общо 5 650 170 случаи на зараза с ковид. За денонощието са починали 357 болни, с които общият брой достигна 100 476. Оздравели са 4 775 300 болни, съобщи ТАСС. Показателят за разпространението на зараза на седмична база също достигна рекордно равнище - 438,2.

През последната седмица броят на заболелите от ковид във ФРГ расте стремително. В момента основен критерий за избор на ограничителни мерки вече не е седемдневният показател за заболеваемоста, а индексът на хоспитализация. По решение на властите, всички работещи в домове за стари хора и инвалиди, подлежат на задължителна ваксинация.