Зелените в Бавария знаеха, че обществените настроения стават враждебни. Но те никога не са очаквали, че някой ще започне да хвърля камъни по тях, пише в. "Файненшъл Таймс"

По време на събитие в Ной-Улм миналия месец един от тях едва не удари Катарина Шулце, главния кандидат на Зелените. За нея това беше върхът на предизборната кампания в южната германска провинция, в която активисти на Зелените бяха редовно оплювани, обиждани и заплашвани. "Проблемът е, че нашите политически съперници наливат масло в огъня и това подклажда тази негативна атмосфера", каза тя.

Бавария и съседната провинция Хесен отиват до урните в неделя на избори, които се разглеждат като референдум за правителството на канцлера Олаф Шолц. И трите партии от неговата коалиция - социалдемократите, зелените и либералите - се сринаха в социологическите проучвания през последните месеци, тъй като избирателите ги обвиняват за рецесията, инфлацията и високите цени на енергията.

Но както показа кампанията в Бавария, именно Зелените се превръщат в любим обект за бой на германската общественост. И те имат белези, за да го докажат.

Наричат ги "унищожители на гори", защото подкрепят вятърните паркове, и "подстрекатели към война", защото подкрепят Украйна. На едно от събитията на "Зелените" миналия месец в Харт, в югоизточна Бавария, мъж раздаде домати, яйца и камъни, които да хвърлят по ораторите.

Хуберт Айвангер, лидер на десните Свободни избиратели, казва, че това е типично за грубата политика на Бавария, която се води в бирени палатки. "Северна Германия е по-прилична от Бавария", казва той. "Ако искаш да спечелиш точки в бирената палатка, не можеш да четеш лекции като в горния курс на девическо училище".

Снимка: БТА/AP

Така или иначе, добавя Айвангер, Зелените сами са виновни за тази враждебност. В крайна сметка именно контролираното от Зелените министерство на икономиката в Берлин прокара тази година крайно непопулярния закон за постепенното премахване на газовите котли и замяната им с термопомпи. "Дори половината от избирателите на Зелените бяха против [него] и правителството все пак го прие", казва той.

Но Шулце заяви, че враждебността към Зелените се подхранва и от "целенасочена кампания за дезинформация", особено по отношение на закона за бойлерите. Маркус Зьодер, министър-председателят на провинцията, твърдеше, че една нова термопомпа струва умопомрачителните 300 000 евро: в действителност цената й е 11 000-25 000 евро.

Всъщност Зьодер, лидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), превърна ощетяването на зелените в лайтмотив на кампанията си. Политикът, който някога флиртуваше с екопартията, сега я обвинява в липса на "баварски ген".

По време на събитие в Клостер Андекс край Мюнхен миналата седмица Зьодер обвини Зелените в "идеологически двойни стандарти" заради отказа им да удължат живота на последните три атомни електроцентрали в Германия в разгара на енергийната криза и осъди закона за термопомпите като "намеса в правото на собственост на хората".

"Зелените правят политики с лост", заяви Мартин Хубер, генерален секретар на ХСС. "Те са толкова идеологически настроени, че не ги интересува дали обществото приема това, което предлагат".

Стратегията на Зьодер отразява промяната в германската политика. На държавните избори в центъра на вниманието традиционно бяха регионални въпроси - като образование, полиция и транспорт. Но след началото на войната на Русия срещу Украйна и предизвиканата от нея криза с разходите за живот това се променя.

"Повече от всякога избирателите използват регионалните избори, за да дадат оценка на федералното правителство", казва Щефан Корнелиус, политически редактор на базирания в Мюнхен вестник "Зюддойче Цайтунг". Зьодер се е възползвал от тази възможност. "Това му позволява да се представи като лидер на опозицията срещу Берлин."

Но за лидера на Бавария не всичко е било просто плаване. През лятото коалиционните му партньори, Свободните избиратели, затънаха в противоречия, когато "Зюддойче" разкри, че Хуберт Айвангер като ученик е притежавал антисемитски памфлет.

Снимка: БТА/AP

Айвангер, който е и вицепремиер на Бавария, обвини медиите в "клеветническа кампания". Но Зьодер беше подложен на силен натиск да го уволни. В крайна сметка обаче той реши да го задържи на поста си, настоя, че ще продължи съюза си със Свободните избиратели и след изборите и изключи възможността да се обвърже със Зелените.

Шулце заяви, че случаят с Айвангер е емблематичен за "изместването надясно" в Бавария, където трите основни десни и дясноцентристки партии - ХСС, Свободните избиратели и Алтернатива за Германия - имат общо 66% от гласовете.

Няма съмнение обаче, че реторичните атаки на ХСС срещу Зелените - необоснованите твърдения, че те искат да принудят германците да станат вегани и да използват неутрален по отношение на пола език - попадат на благодатна почва.

В Клостер Андекс Зьодер си спечели бурен смях, когато осмя външния министър на Зелените Аналена Баербок и неотдавнашното ѝ пътуване до Монголия.

"Тръгнала е през монголската степ, намерила една юрта... и разказала на стопанката, която била заета с децата си, със стадото си и с други неща, всичко за феминистката си външна политика в Берлин", каза той. Според него германските лидери трябва да "защитават германските интереси", а не да се "опитват да обърнат света".

Снимка: БТА/АР

Множеството в Клостер Андекс аплодираше Зьодер до небесата. Ани, 55-годишна местна жителка, която хапва кренвирш, казва, че е с него по въпроса за закона за отоплението. "Къщата на родителите ми е с нафтов котел - сега ще трябва ли да го изтръгна?", пита тя. "Спазването на закона ще ми струва цяло състояние."

Зелените признават, че са изправени пред трудна битка в Бавария. Понастоящем те имат 15 % в социологическите проучвания, което е спад спрямо 17,6 % на последните избори в провинцията през 2018 г. Междувременно ХСС е с 36 процента.

Но Катарина Шулце отбелязва, че преди 2018 г. Зелените са се задържали на нива от около 5-9 процента, а през последните години са достигали до 20 процента. "Ние все още имаме силна база в Бавария. Най-доброто тепърва предстои", казва тя.

Предварителните проучвания предвиждат следните резултати: ХСС - 37%, Свободните избиратели - коалиционният им партньор досега (15%) Зелени (16 %), АзГ (14) и СДПГ на канцлера Шолц (9). Според проучването коалиционният партньор във федералното правителство в Берлин - свободните демократи (СвДП) не влиза в местния парламент - 3%.