Джулия Гирети никога няма да забрави датата 4 януари 2010 г. И онзи скок-салто с половин усукване, който е изпълнявала хиляди пъти преди това, но при този последен път просто се изгубва в него. Няма да забрави и ужаса в очите на баща си. Веднага разбира, че нещо не е наред, защото вече не усеща краката си. Счупила е прешлен на гръбнака и остава парализирана.

Въпреки че чува най-болезнената истина, с която може да се сблъска едно младо момиче - не само че никога повече няма да може да скача, но и да ходи, това не я сломява. Дори напротив. Непримиримият й дух превръща малката шампионка в голяма, вдъхновяваща личност и отваря пред нея един съвсем нов свят - този на плуването. Джулия се гмурка в него с пълна сила, а волята й я извежда до върховете на този спорт. Гирети е световна шампионка на 100 м бруст, носител е на два сребърни и един бронзов медал от параолимпийски игри и притежател на общо 23 отличия от международни състезания.

Онзи прословут скок преди 14 години със сигурност не й отне малко, но й даде много повече, превръщайки я в истинско вдъхновение за хиляди хора в подобна на нейната ситуация.

Историята "Винаги ДЖУЛИЯ" - спиращ дъха репортаж за един скок, който завинаги променя живота на Джулия Гирети, но не пречупва нейния дух, бе представена от спортния журналист на bTV Станимира Атанасова. Той й донесе отличието за "Видеорепортаж" на наградите Web Report 2024. Статуетката връчи Рени Чавдарова от видеоотдела на Dir.bg.

"Вълнувам се много. За втора поредна година съм на наградите и вълнението не е по-малко, когато трупаш награди, защото отговорността става по-голяма, амбициите също. Историята на Джулия доказва, че спортът е отвъд резултатите. Зад всеки един атлет има човешка история и нашата работа, според мен, е да показваме нея, защото никога не знаем дали онзи, който гледа, не се нуждае от тази силата, която представяме. В края на това мое интервю Джулия казва: "Нека си поставяме високи цели и да стигнем там, където искаме. Вдъхновение! И да не се спираме и да знаем, че ще стигнем, където пожелаем", сподели от сцената Станимира Атанасова.

От 2013-а Джулия Гирети е в националния отбор на Италия. През 2016-а в Рио де Жанейро е първото ѝ участие на олимпийски игри. 4 години по-късно, в Токио се среща за втори път с най-добрите, a сега голямата й цел е Париж.

Авторът Станимира Атанасова е един от 13-те журналисти, отличени в седмото издание на Web Report. Победителите бяха избрани от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии сред близо 200 участници, кандидатствали с над 700 материала.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".