Ахмед Доган издигна двама съпредседатели на ДПС, българин и етнически турчин, които да си поделят лидерството. Почетният председател номинира лидера на ПГ на Движението Делян Пеевски, който да движи парламентарните и вътрешнополитическите дела на партията, а депутатът Джевдет Чакъров е определен да отговаря за традиционните региони на партията и за контактите с Турция.

"В мотивите ми за този "тандем" е принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало", подчертава Доган, като допълва, че "два остри камъка брашно не мелят". Той изтъква качествата на всеки един от двамата. Набляга на международния авторитет на Джевдет Чакъров и припомня, че депутатът и бивш екоминистър има 14 години и девет последователни мандата като член Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал. И в същото време определя заслугата на Делян Пеевски като представител на новото поколение технократи в политиката, които имат вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. "За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление", казва за него Доган, като очаква да разшири и електоралното влияние на партията.

Предложението двамата да си поделят лидерството, Доган обяви в обръщение към ДПС, в което споделя тревога от състоянието на партийните структури. Той е категоричен, че ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена партийна организация и предупреждава, че "пазарната демокрация" изяжда традиционните ценности на Движението.

Доган напомня на ДПС за защитата на правата и свободите на гражданите и предупреждава още, че светът се променя към многополюсен, а демокрацията по дефиниция е многопартийна. "На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности", отчита той. 

В геополитически план почетният председател на ДПС критикува, че невинаги си даваме сметка, че върви преобразуване на политическия свят в многополюсен, при който "старите" и "новите" велики сили ще намерят своя контролиран баланс. 

Основателят на ДПС изтъква още, че България е на опашката на ЕС и върви след събитията, поради което продължава да изостава.

Ето и цялото обръщение на почетния председател, разпространено от пресцентъра на Движението:

Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС.

Дълго време съзнателно се самоизолирах и затова имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС.

ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" "изяждат" традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили.

Скъпи приятели и съмишленици, светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет.

На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще "приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между "старите" и "новите" велики сили. Травмиращо е, че невинаги си даваме сметка за това.

Демокрацията по дефиниция е многопартийна. Защитата и развитието на правата и свободите на гражданите, включително и на етно-религиозните идентичности, и на екзистенциалната потребност от по-висок жизнен стандарт на човека, са съществена част от базовите ценности на либералната демократична система на обществото. Състоянието на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО се определя от твърдите нагласи за промяна на активните граждани, които представляват реалната електорална общност на страната. Затова как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората, е от изключителна важност. Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на "самотек", това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване.

Затова в спешен порядък предлагам:

1) стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и

2) разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на "изход" в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров:

- д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.

- г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

В мотивите ми за този "тандем" е принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят". А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най-наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш, трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.

Нещо повече, фактът, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и Ние вървим след събитията, затова продължаваме да изоставаме.

Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирано от бъдещите историци, като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

Бъдете живи и здрави!

Всевишният да ни е на помощ!

Винаги ваш: Ахмед Доган