Всеки трети депутат от "Възраждане" е с имунизация срещу COVID-19, въпреки че от партията наричат ваксините "експериментални течности". Това разкри разследването на Мария Цънцарова в първите дни на 2022 г.

С публикацията "За кои депутати ваксините са "експериментална течност", а всъщност са имунизирани?" водещата от bTV спечели специалната награда "Журналистическо майсторство" на конкурса за чиста журналистика Web Report. Инициативата на най-големия български интернет портал Dir.bg се проведе за пета поредна година.

През 2021 г. България избира три пъти състав на Народното събрание. На вота през ноември в парламента влиза и партия "Възраждане". Получават почти 130 000 гласа, които им отреждат 13 места в НС. Основните послания към избирателите са срещу членството на България в Европейския съюз и НАТО, както и срещу всички мерки за ограничаване на пандемията от COVID-19.

"Възраждане" последователно говорят срещу "принудителната ваксинация" и против COVID имунизациите. "Позицията ни е ясна и категорична: не на тази ваксинация, не на тази ваксина", пише във Фб лидерът на партията Костадин Костадинов през март 2021 г. В деня, в който народните представители положиха клетва, "Възраждане" декларира каузата си и от парламентарната трибуна.

И докато от партията поставят под съмнение качеството на ваксините с определения като "експериментални субстанции", разследването на Мария Цънцарова показва, че 1/3 от членовете на парламентарната група дискретно са се ваксинирали. Именно контрастът между истинските политически послания и обикновената пропаганда убеди 14-членното жури да посочи Мария Цънцарова за носител на специалния приз "Журналистическо майсторство".

Заради пътуване в чужбина Мария Цънцарова не успя да присъства лично на церемонията, проведена на 31 май в клуб "Перото" в НДК. Затова наградата бе връчена от медийния експерт и преподавател доц. Георги Лозанов на Ралина Тропанкева, продуцент на предаването "Тази събота и неделя".

"Аз се надявам, че след като пропагандата разпали тази война, журналистиката ще помогне тя да свърши. Професията на журналиста е да бъде етичен", заяви Лозанов.

Георги Лозанов обявява името на победителя - Мария Цънцарова

Снимка: Bulphoto

След като взе приза, Ралина Тропанкева обясни защо вижда в Мария Цънцарова "нещо от старата школа".

Ралина Тропанкева, продуцент на "Тази събота и неделя", взе приза от името на Мария Цънцарова

Снимка: Bulphoto

"Начинът, по който грижливо събира фактите, проверява ги. Начинът, по който формулира въпросите си, по който гони отговорите. Затова няма да е пресилено, ако кажа, че Мария е от рицарите на истината. Заради стоицизма, с който приема ударите по себе си, заради достойнството си, в което те се разбиват и умират."

Самата Мария Цънцарова отправи специално видео послание:

"Убедена съм, че има теми, по които е недопустимо политиците да спекулират. Животът и здравето на хората е една от тези теми. Когато посланията ти поставят под въпрос ваксинирането, докато самия ти си избрал за себе си и за семейството си да се предпазиш, смятам, че това поведение трябва да бъде изобличено".

Снимка: Dir.bg


В журито на Web Report 2022 бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Тази година към тях се присъединиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на "Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg