Димитър Дъбов е бивш зам.-председател на БСП по организационните въпроси в продължение на 20 години и при различни партийни лидери. Малко са социалистите, които са по-наясно от него с кондицията на структурите. Бил е член на Националния съвет на партията 24 години и 17 години депутат от БСП. С днешна дата Дъбов не вярва, че социалистите, които в момента имат петима евродепутати, ще успят да вкарат в Европейския парламент повече от един. Сергей Станишев и Елена Йончева получават номинации за евродепутати на партийните събрания, които вече вървят, въпреки изказванията на ръководството, че няма да ги допуснат в листата, каза още в интервюто пред Dir.bg бившият зам.-председател на социалистическата партия. Дъбов предупреждава, че БСП поначало трудно вдига електората си на избори за Европейски парламент, а към този факт добавя непрестанния отлив от партията, войната на ръководството с местните организации и с евродепутатите. Социалистът предвещава много лош резултат на вота и не вярва, че хората начело на партията ще позволят едно по-широко ляво обединение с обща листа между БСП, Левицата и други леви формации. Бившият член на ИБ на БСП е категоричен, че лидерката Корнелия Нинова няма право на нов мандат по устав и прогнозира, че ако го получи, той ще бъде оспорен в съда.

- Г-н Дъбов, в каква кондиция е в момента партията на прага на евроизборите?

- Мисля, че цялата поредица от избори, които минаха през последните няколко години, подсказват, че БСП не е в добра кондиция. Имаме постоянно свличане надолу. Вече сме пета политическа сила. По-лошото е, че резултатът продължава да пада, в това число и на местните избори, които бяха съвсем наскоро - и като брой съветници, и като брой гласове по-малко. Така че БСП не е в добра кондиция в навечерието на европейските избори.

- Вече се чуха призиви за ляво обединение преди вота. Възможно ли е да се постигне такава обща лява евролиста с БСП, плюс Левицата и още леви формации, за което призоваха и Сергей Станишев, и от партията "Български социалдемократи"?

- Теоретично би могло, но на практика - не. Имаме ясна декларация на ръководството на партията, че няма да има такава форма, под която левите сили в България да се обединят. Така че това не може да се очаква, което предвещава един недобър резултат на европейските избори. Аз мисля, че дори и постижението от един депутат се превръща в мираж и ще кажа защо. По традиция за европейските избори БСП най-трудно вдига електората си. Дори и тогава, когато партията е била в много добра форма, нашият електорат не проявява голям интерес за участие в европейските избори. А сега, когато имаме масов отлив - веднъж на българските граждани, като цяло, втори път на електората на БСП, смятам, че няма да постигнем добър резултат. Виждате, че продължава нагнетяването на обстановката по отношение на голяма част от партийните организации в страната. Налице е вече сблъсък между ръководството на партията и най-голямата партийна организация - софийската. За чест на софийската градска организация, трябва да кажа, че тя води с 25 на 1 пред ръководството - само един районен партиен съвет от общо 26 в столицата застанаха и споделиха позицията на ръководството на партията. И всичко това, плюс декларацията на различни представители на ръководството и на самата председателка, че тя няма да допусне в листата да има участие на досегашни депутати в европейския парламент, предвещава един много, много лош резултат на евроизборите, ако това се случи.

- На кое място ще се нареди БСП?

- Нещата отиват натам - да получим около един депутат. Преди пет години мандатът на един депутат в ЕП беше 165 000 гласа. Сега очевидно ще бъде по-нисък този праг, но и гласовете за БСП тогава бяха няколкостотин хиляди. Сега е много по-различно - имаме малко над 200 000 на местните избори, като паднат надолу, аз мисля, че се очертава доста мрачна картина.

- Заговорихте за отношението на Корнелия Нинова към местните организации. Наблюдавахме последователно през мандатите й досега битка първо с вътрешната опозиция, после битка с президента, която продължава, битка с евродепутатите на БСП, битка със софийската организация сега, а по време на местните избори имаше противоречия и с други местни организации, които обвиняваха ръководството в намеса и пренаредба на листи. Защо й е това на Нинова? Накъде е тръгнала БСП?

- Много е странно "защо" и какво се цели. Всичките тези действия продължават да правят БСП все по-слаба и по-треторазрядна политическа сила. Това е един въпрос без отговор - защо? Защо се налага такъв стил на работа. Ето, например, ще се върна на София. Отваряш устава на БСП, на раздела "Правомощия на градската партийна организация" и там е записано ясно, че градската партийна организация определя политиката на БСП на територията на Столичната община. Не е написано, че се определя от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Отваряш устава на другия раздел "Правомощия на ИБ на НС" и виждаш, че то няма въобще такива пълномощия. Там пише, че то се занимава с текущи въпроси и т.н. По-нататък - отваряш устава на БСП на мерките за въздействие върху членовете на БСП, където са наказанията - наказание "сваляне на политическото доверие" в устава няма. Така че, това си е някакво заяждане, опит на от национално равнище да казват какво ще се случва, примерно в София. Така нареждаха и на местните избори в много общини на страната с пренареждане на листи, спускане на кандидатури за кмет. В София-град подмениха, извадиха една знакова личност на БСП от листата. Ръководството прие и много болезнено, че в листата на градската организация има представител на Левицата. За мен тези неща, които продължава да прави ръководството на партията, си остават неразгадана тайна. Не допускам идеята да е умишлено съсипване на БСП. Това е някакво криворазбрано, вождистко чувство и на председателката, и на хората около нея.

- Тоест, това сваляне на доверие от общинските съветници на БСП в София няма никаква уставна тежест, а е само една декларация?

- Точно така. Второ, органът, който е взел това решение, няма такива правомощия.

- Нарушава ли Корнелия Нинова устава с нагласата да се кандидатира за нов мандат начело на БСП?

- Ако Корнелия тръгне да се кандидатира, това ще бъде грубо нарушение на устава. Там ясно е записано, че председателят на БСП, дали ще се води председател на Националния съвет или на партията, това няма никакво значение, но там е записано, че той може да има само два мандата. Тази година се навършва вторият мандат на това ръководство, на 50-ия конгрес и на делегатите, така че нещата са повече от ясни. Ако се направи такъв опит, аз смятам, че той ще бъде оспорен и по съдебен ред, тъй като няма друг начин да се въведе някакъв порядък.

- Има ли индикации, че някой друг ще се изправи срещу лидерката в пряк избор?

- Традиционно в БСП вървят много предложения за председател на партията, в това число, според мен, ще бъдат предлагани и хора от така наречената опозиция. Ще бъдат предлагани и хора от нейното обкръжение. Там има хора, които имат мераци да станат председател на партията.

- Кои имена се спрягат?

- Няма да спекулирам засега с имена. В себе си имам яснота за това, но нека да тръгнат събранията. Това вероятно ще бъде в ранната есен, когато ще се правят предложенията, и ще изплуват тези имена. В момента вървят събрания за предложения за кандидати за Европейския парламент.

- Кои са издигнатите до момента за евродепутати?

- Досегашните евродепутати също получават номинации по партийни събрания. И Сергей Станишев, и Елена Йончева - и двамата получават номинации. Те на всичкото отгоре са и членове на партията. Петър Витанов го изключиха от БСП и това им дава основание да смятат, че той не може да бъде евродепутат от партията. Другият член на ЕП Иво Христов не е член на БСП, а гражданска квота, но Станишев и Елена са членове на партията и на събранията социалистите ги издигат. Издигат и Нинова, както и други хора. След това ще минат и конференциите, и разбира се, ще се направи опит, вероятно на заседание на Националния съвет, да се редуцира тази листа. Но и това ще бъде много трудно, защото за капак на всичко, което се случва в БСП, този отлив и войната с местните организации и с врага с партиен билет, като добавим и войната с дългогодишния председател на ПЕС, на БСП и бивш министър-председател - Сергей Станишев, никак не изглежда стимулиращо за участие в изборите. Самото ръководство с тези си действия прави така, че да отблъсне членовете и симпатизантите на БСП от участие в евроизборите. Още повече, че поначало не са се засилили толкова към тези избори. Такава е към днешна дата ситуацията.

- А докато редовите социалисти ги номинират, лидерката на партията ги обвинява, че са послушковци и че гласуват, каквото им каже Европа, а не БСП?

- Те не са гласували против позициите на БСП. В същото време БСП си мълчеше, когато беше в управлението заедно с "Продължаваме промяната" и държахме 4 министерства, в това число и на икономиката, откъдето се даваха лицензите и разрешителните за износ на оръжие. Освен това, от всичките 17 депутати на България в ЕП, единствено тези, които са излъчени от БСП, с активното участие на Станишев, направиха няколко много силни изяви през последните две години у нас, където запознаха българското общество с много конкретни действия в областта на демографията, на икономиката, опазването на околната среда, земеделието и т.н. Няма опит от останалите евродепутати от различните групи да бъдат така активни у нас и да направят нещо подобно. Колкото и да изглежда странно, дори Нинова прояви интерес към това, което нашите евродепутати направиха в областта на демографската криза. Което не й попречи да ги нарече "послушковци". Мисля, че те оформиха един достоен мандат през тези пет години.

- В тази ситуация способна ли е БСП да бъде алтернатива на управлението, което непрестанно заявяват нейното ръководство и депутати в изказванията си?

- Естествено, че не може да бъде - с двайсет и няколко депутати каква алтернатива можеш да бъдеш?! Виждате, че така са се нагласили в сглобката, че имат 160 гласа. Тоест, те могат всичко да направят. След Конституцията със същото мнозинство ще започнат да правят промените в регулаторите. Въобще не им трябваме нито ние, нито "Възраждане", нито ИТН. Те си имат точно до един гласовете, които им трябват.

- В същото време анализаторите твърдят, на база на проучванията си, че хората търсят алтернатива на управлението. Тоест, те не я виждат в БСП. Очаквате ли да се роди нова партия ляво-център-патриотично насочена или нещо подобно, около президента, пък и не само?

- Специално около президента не очаквам да се роди партия. Това, което някои говорят и пишат за пропрезидентска партия, ми се струва, че е изсмукано от пръстите. Няма предпоставки и няма интерес самата президентска институция да прави това. Още повече, че те помнят горчивия опит на предишния президент, излъчен от БСП, който се опита да прави партия и беше несполучливо. Така че няма да се случи такова нещо. Но българските граждани, които смятат, че сегашните политически партии, представени в парламента, са дълбоко компрометирани и не са в състояние да изведат държавата на по-добра позиция. Безкрайното им сервилнечене пред различни посолства и други международни структури, това полягане пред част от европейските лидери, това излишно старание, надвишаващо нормалното, по отношение на Украйна и НАТО, всичко това води българския избирател и гражданин към търсенето на нов политически субект, без значение в коя част от политическото пространство ще бъде. Така че се търси такова нещо, но с оглед на близките срокове до европейските избори, много трудно може да се появи такава партия и да направи сериозен резултат.

- Такава партия и да се създаде, ще бъде след евроизборите, такава ли е прогнозата ви?

- Да, може би по-нататък. Вече е много късно. Но усещането е, че българските граждани търсят нови политически субекти, на които да се доверят.

- А очаквате ли управляващите да изкарат пълен мандат, въпреки че имат търкания около ротацията?

- Те се ненавиждат от една страна, но от друга разбират, че разделени не могат. На тях им е ясно, че на едните рейтингът продължава да пада надолу. Ясно им е какви ще бъдат последствията за тях, ако направят един политически развод. И по тази причина се опитват да се крепят и ще се крепят. Разбира се, заедно с това те спорят и търсят по-добри позиции в регулаторите. Тях ги интересуват ключовите комисии - КЗК, КОНПИ, инспекторатът на ВСС, съветите на магистратите, КРС - това са все такива комисии със сериозни финансови ресурси. Интересува ги, разбира се, тази, която е за контрол на СРС-та. И има две-три комисии, които не представляват особен интерес за тях - като тази за борба с дискриминацията, за досиетата, която е пред закриване, за потребителите. Така че, ако опозицията случайно получи някаква троха, то ще е в тези комисии, които нямат такова такова значение. Управляващите ще се разставят във важните комисии - спорейки, късайки си главата, късайки си ризите, те ще си ги разделят и дори да изчезнат от политическия хоризонт, техните хора ще бъдат във всичките тези комисии за мандати, по-дълги от депутатските. Това, което направиха с попълването на КС, ще го направят и с регулаторите.

- Разбирам, че според вас няма как да има избори две в едно?

- На този етап няма да има, защото те си дават сметка. Що се отнася до самата ротация - първо беше, че на 6 месеца ще се ротират, после стана на 9 месеца. Сега, разбира се, тъй като имат доста горещи картофи да се подхвърлят, няма да е изненада, ако решат да не правят ротация. Въпрос на сметки кой коя партия ще прецака от тези, които са в сглобката.