Бурен се очаква да бъде започналият днес в Лайпциг 32-ри конгрес на консервативната партия, дестабилизирана след катастрофални избори и готова да влезе в конфронтация с новата си водачка.

По повод двудневния годишен форум "Франс прес" излага основните предизвикателства пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел:

В какво състояние е ХДС?

Макар да си остава най-голямата политическа формация в Германия, популярността на партията спада. Според направено наскоро допитване за нея са заявили намерение да гласуват едва 25 процента от анкетираните - само с 3 процентни пункта повече, отколкото за "Зелените".

През 2019 г. ХДС "изпадна в неизбежно затруднение", констатира консервативният в. "Велт". Тя изгуби повече от 7 пункта от гласовете на европейските избори през май, а после и на регионалните избори в Саксония и Бранденбург през септември. В Тюрингия - друга провинция от бивша ГДР - сривът през октомври беше с 12 пункта. Партията успя да ограничи щетите само благодарение на контингента си от избиратели на възраст над 60 години.

Това е упадък, който повече не може да се пренебрегва или да се очаква да спре от само себе си, казва Фридрих Мерц, отдавнашен противник на Меркел, на когото не му достигна малко, за да я наследи начело на партията през декември миналата година.

Дискредитирана ли е вече АКК (Анегрет Крамп-Каренбауер)?

Почти година след избирането й начело на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана за краткост АКК, се ползва с незавиден имидж. Освен изборните провали 57-годишната министърка на отбраната направи редица гафове, които породиха съмнения в правото й да заеме канцлерския пост: карнавална шега, сметната за дискриминационна по отношение на трансджендърската общност, глупава атака срещу свободата на словото в интернет след публикувано от ютюбър видео против ХДС, предложение за създаване на международна зона за сигурност в Северна Сирия, без то да бъде съгласувано с колегите й в правителството. . .

Допитване на "Инфратест Димап" показва, че 42 процента от запитаните смятат 64-годишния Фридрих Мерц за подходящ кандидат за най-висшия пост в страната, докато АКК получава едва 19 процента подкрепа. Не бива обаче да бързаме да отписваме тази предана привърженичка на Меркел, смята преподавателят в Техническия университет в Дрезден Ханс Форлендер. "Времето лекува всички проблеми и може да й даде възможност да възстанови авторитета си", казва той за АФП.

Какви са предизвикателствата пред конгреса?

"Въпросът за кандидатурата за канцлерството ще преобладава над всичко останало в Лайпциг", подчертава сп. "Шпигел".

Младежката организация в Съюза наруши табу, като обяви, че внася предложение членовете на ХДС да гласуват за кандидат-канцлер, както е в социалдемократическата партия.

Разгромът в Тюрингия предизвика небивало остри дебати. Фридрих Мерц - един от най-активните в тях - атакува главно канцлерката, критикувайки "слабото й лидерство". Той поиска да вземе думата днес точно след АКК. Преди това приветствено слово ще държи Ангела Меркел.

Опит за пуч срещу АКК е почти изключен, смята Форлендер. "Твърде рано е", допълва той. Обсъждането на кандидати "изнервя" всички, увери министърът на здравеопазването Йенс Шпан, призовавайки за фокусиране по-скоро върху работата на правителството.

Какво ще се случи след четвъртото правителство на Меркел?

Преждевременният край на "голямата коалиция", предричан преди година, днес изглежда малко вероятен. Съюзът (партия ХДС и баварският й партньор ХСС) и социалдемократите, които преживяват криза, ще бъдат отново наказани при предсрочни избори в полза на крайнодесните и Зелените. "По тази причина управляващите партии предпочитат да останат свързани една с друга от страх, че иначе ще загинат", казва Форлендер. Постигнатият отчаян компромис за минималната пенсия и демонстрираното задоволство от половината от мандата показва, че те искат да продължат заедно.

Следващата година регионални избори ще има само в Хамбург, град със статут на федерална провинция. Това ще даде възможност на партиите да се консолидират, да се внесе известно спокойствие, заключава политологът, а също да се подготвят за епохата след Меркел, чийто четвърти, последен мандат приключва през 2021 г. За тази цел ХДС "се нуждае от нов екип, отправната точка в който повече няма да може да бъде Ангела Меркел", казва амбициозният 39-годишен Йенс Шпан.

Превод: Десислава Иванова