Жаир Болсонаро и Фернандо Адад излизат днес на балотаж в надпреварата за президентския пост в Бразилия. Ако победи, бившият капитан от армията Болсонаро от Социаллибералната партия ще стане най-десният държавен глава в историята на южноамериканска страна. Съперникът му Фернандо Адад, бивш кмет на Сао Пауло, замести Луиз Инасио Лула да Силва като кандидат на лявата Партия на трудещите се, след като бившият президент бе осъден на затвор за корупция.

В Бразилия не е имало силно дясно движение от края на военното управление през 1985 г. През новия век в страната доминират Партията на трудещите се и Бразилската социалдемократическа партия, като първата печели последните 4 избора за президент. Непрестанните корупционни скандали и икономическите проблеми подпомагат възхода на Болсонаро. Той често е наричан Бразилския Тръмп в държава, където за някои той е един "малък тропически Хитлер", а за други - "месия", както подсказва второто му име - Жаир Месиаш Болсонаро.

Всички проучвания преди втория тур на президентските избори в Бразилия дават предимство на десния кандидат. При проведения на 7 октомври първи тур, номинираният от Социаллибералната партия Жаир Болсонаро получи 49% от гласовете, а Фернандо Адад, кандидат на Партията на трудещите се - 29%. Последните проучвания за втория тур сочат резултати между 56 и 59% за Болсонаро и 41-44% за Адад.

През последните десетилетия Бразилия беше управлявана 8 години от професора социалдемократ Фернандо Енрике Кардозо, 8 години от левия синдикалист Луиз Инасио Лула да Силва и 6 години от неговата последователка с български корени Дилма Русеф, отстранена по средата на втория си четиригодишен мандат.

От гледна точка на европейските разбирания, може да се постави под въпрос доколко Партията на бразилската социалдемокрация и Партията на трудещите се са традиционни леви формации. Но е факт, че в страната нямаше нито една силна дясна партия.

Кандидатурата на Жаир Болсонаро беше изненадваща и бързо се превърна във феномен. Той предлага на избирателите вижданията си с прости решения за сложните дългогодишни проблеми на държавата и хората.

Кои са финалистите?

Жаир Болсонаро е роден през 1955 година, получава основно и средно образование в държавни училища и кандидатства с успех във военна академия. От 1977 е в редиците на бразилските въоръжени сили, където получава и подготовка за парашутист и водолаз. Единайсет години по-късно минава в резерва с чин капитан и започва политическата си кариера. През 1989 г. е избран за градски съветник в Рио де Жанейро, а от 1991 г. до момента е депутат в Камарата на представителите на Националния конгрес.

Другият участник във втория тур е Фернандо Адад, роден през 1963 година, преподавател по политология в Университета в Сао Пауло. Като член на Партията на трудещите се, той е последователно министър на образованието в кабинета на президента Лула и кмет на град Сао Пауло. Участието на Адад в сегашните избори започна като кандидат за вицепрезидент в листата на Лула. След като не бе допусната кандидатурата на осъдения на 12 години лишаване от свобода Луиз Инасио Лула да Силва, Адад го замества с лозунга "Адад е Лула".

Жаир Болсонаро (вляво) и Фернандо Адад ( в средата) излизат на балотаж в надпреварата за президентския пост в Бразилия

Снимки за колаж: Shutterstock

Визии

Евентуален успех на Фернандо Адад не би предизвикал особени промени във вътрешната или външната политика на страната. Същото не може да се каже за сочения за фаворит Жаир Болсонаро.

Вътрешна политика

Във вътрешен план той обещава безкомпромисна борба с престъпността и корупцията, защита на границите от трафик на оръжия и наркотици, идеологическа борба срещу левите идеи, закрила на частната собственост, намаляване на данъците.

Особено актуални са вижданията му относно миграцията, съществуващите квоти за цветнокожи в образованието, както и всички привилегии или дискриминация въз основа на религия, цвят на кожата или пол.

Външна политика

Може да се каже, че двамата кандидати в изказванията си отделят твърде малко място на външнополитическата тематика. Известно е, че средният бразилец не се интересува особено от ставащото по света.

Това съвсем не означава, че не се очаква значителна ревизия на досегашната бразилска външна политика при победа на Болсонаро, особено в регионален аспект. Той вече се изказа за спиране на общи инфраструктурни проекти с Венецуела на Мадуро и за нова политика по отношение на други леви правителства в Латинска Америка.

Засега не се знае какви са бъдещите планове на двамата кандидати по основни въпроси, като реформата на ООН, където Бразилия настоява да стане постоянен член на Съвета за сигурност, или световния проект БРИКС, с участието на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.