Журналистическо майсторство, творчески подход, достоверност и обществена значимост - това са част от важните критерии, за които журито в конкурса за чиста журналистика Web Report следи в неговото шесто издание. Около това се обединиха един от членовете на журито - журналистът и сценарист Ваня Николова, и оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков в ефира на bTV

Конкурсът е отворен за всички автори, които биха искали да поставят материалите си още веднъж на дневен ред и да бъдат оценени от компетентното жури от журналисти от конкурентни медии и изявени професионалисти в сферата на комуникациите.


Вижте как да кандидатствате за Web Report - Конкурсът за чиста журналистика, организиран от Dir.bg.


Попитан за дефиниция първо какво е "чиста журналистика", Иван Брайков отговори: "Мисля, че е е сравнително лесно да го дефинираме, защото сама по себе си журналистиката следва да е чиста. Тогава, когато тя бъде опетнена с невярна информация или обслужва нечий интереси, би се превърнала в нещо различно от журналистика - може би дезинформация, пропаганда, фалшива новина". Затова по думите му конкурс като Web Report e важен - "защото той търси, отличава и поощрява онези автори у нас, които правят почтена, достоверна и отговорна към обществото журналистика".

"Винаги съм твърдяла, че ние сме това, което са нашите продукти и обратно - продуктът прилича на хората, които го правят. Тоест, до голяма степен това, което се прави, е отражение на авторите им. Ние търсим автори, които имат собствен стил, които са постигнали нещо чрез материалите си. Затова и един от критериите в конкурса е обществена значимост", коментира Ваня Николова.

По какво познаваме, че един журналистически материал е успял, пита риторично тя и отговаря, че това е именно ефектът, който произвежда. "Можем ли да съборим правителство, можем ли да свалим от власт даден политик, когато говорим за разследващ тип материали, например?! Обществената значимост е влиянието, ефектът, с който е достигнал до публиката даден материал. От друга страна, да не забравяме за достоверността на информацията. Знаем, че отдавна нямаме време да проверяваме това, което пишем повече от "някой ми каза по телефона". Затова и фактите са важни", посочи Николова. 

Иван Брайков добавя като значими за конкурса журналистическото майсторство и творческият подход. "Държим авторите, които конкурсът отличава, да са майстори на словото, на българското слово!", подчертава той.

Николова отбелязва като предизвикателство за журналистиката размиването на това докъде е медията и откъде нататък са мненията: "Ние вече не знаем кое е медия, кое е личен текст. Всеки се събужда сутрин, пише нещо във "Фейсбук" и това е неговата медия. Затова през този конкурс ние искаме да помогнем на публиката, като откроим кое е стойностно и кое не".

Попитан трябват ли специални конкурси, за да откриваме качествените материали, оперативният директор на Dir.bg коментира: "За щастие, такива материали има, такива автори също има. Една от целите на конкурса е да покаже, че качествена журналистика се създава и се работи в България, въпреки годишните доклади на "Репортери без граници", които ни отреждат незавидно място в класацията по свобода на словото. Точно това е една от целите на конкурса - да покажем, че такива автори има".

Ваня Николова подчертава, че не бива журналистиката да бъде асоциирана само с разследвания: "Като кажем журналист, си представяме разследващи журналисти и дотам. Тук обаче говорим за различни сектори и сфери на журналистиката - култура, икономика, спорт, общество, наука и технологии, истински истории". 

"Обикновено "Общество" и "Истински истории" са най-оспорваните категории за участниците в конкурса. Там безспорно са и най-обществено значимите теми, там са и неразказаните любопитни истории", споделя Брайков. 

На въпрос сработва ли идеята всички медии да имат обща кауза и тя да е създаване на нещо качествено, а медиите да не се гледат като конкуренти, Николова каза, че за щастие в гилдията има уважение към качествената работа. 

"Мисля, че сред колегите, които са добри, има уважение като професионалист към професионалист. Дори има случаи, в които хора от една медия казват на колеги от друга да участват в конкурса с техни добри материали. Има го желанието да се прави нещо общо, защото в журналистиката след много дълго време започна едно разместване - по отношение на свободата на словото и това, което пишем и говорим. И това е страхотно! Освен това, появата на нови хора, на нови лица е добър знак. Една от задачите ни е дадем шанс и мотив на млади автори да продължават да работят. Това е уважение и признание към тяхната работа". 

Брайков, от своя страна, уточни, че "конкурсът е между отделните автори, не между отделните медии". И това по думите му е неговата хубава страна - че обединява големи и малки, национални и регионални медии около каузата за качествена журналистика в България. Той напомни и че тази година конкурсът е по-специален за Dir.bg заради това, че първият български интернет портал навършва 25 години, като церемонията по връчване на наградите ще се случи с надградена и разширена конференция, посветена на трансформацията в дигиталната журналистика през последните 25 години.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Участвай в Web Report 2023!

От 2018 година насам Dir.bg организира конкурса Web Report, който има за цел да награди и да разкаже за качествената, почтена и отговорна журналистика. Всяко следващо издание обединява журналистическата общност в борбата за истинската и качествена публицистична дейност. Вярваме, че свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео.

Платформата WebReport приема предложенията на новите претенденти за победители в различните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди връчваме за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад автор. Наградата за всяко първо място е парична премия от 1000 лв.

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering