Дипломатът е направил това, приветствайки военните ръководители на страната, че са премахнали тероризма. Това разкрива голяма партида разсекретени документи** на Държавния департамент.

Друго смайващо разкритие е, че в очите на военната диктатура Збигнев Бжежински, виден американски експерт и бивш президентски съветник по националната сигурност, бил ръководил световен еврейски заговор.

Телеграми и справки, които бяха разгласени в понеделник вечерта, показват как близките отношения на Кисинджър с военните управници на Аржентина са възпрепятствали опитите на Джими Картър да въздейства „с тояга и морков” върху режима по време на президентството си през 1977 – 1981 г.

30 000 "безследно изчезнали"

Отговорни служители на Картър побеснели от присъствието на Кисинджър на световното футболно първенство в Аржентина през 1978 г. като личен гост на диктатора Хорхе Видела. Видела е генералът ръководил в Аржентина „безследното изчезване” на над 30 000 опоненти на военния режим.

По онова време Кисинджър вече не е държавен секретар, след като Картър е победил Джералд Форд в президентските избори през 1976 г. Но американски дипломати са се опасявали, че неговото одобрение за репресиите в Аржентина ще насърчат проливане на още повече кръв.

Но и като държавен секретар Кисинджър е насърчавал военната хунта в Аржентина да смаже „тероризма”. В контраст с това Картър и Збигнев Бжежински, негов съветник по националната сигурност, въздигат човешките права в крайъгълен камък на външната политика на САЩ. Те упражняват натиск върху военния режим в Аржентина, отказвайки му заеми и продажби на военно снаряжение.

Разсекретените грами показват как Кисинджър хвали Видела и други покрай него при посещението си през 1978 г.

Докумет описва как, на обяд с Видела, „Кисинджър аплодира усилията на Аржентина в битката с тероризма”. Той изказа съжаление, „че много американци смятат Аржентина за слаба ракия. Той каза, че това показва, че американците не са наясно с историята на Аржентина, нито с нейната борба против тероризма.”

Кисинджър дори е имал частна среща с Видела в отсъствие на посланика на САЩ в Буенос Айрес Раул Кастро (1916 – 2015), на която били обсъждани правата на човека и външната политика на Картър.

„Видела я уреди предварително, така че Кисинджър и преводачът да се срещнат с него насаме половин час преди пристигането на посланика”, разкрива една грама.

В друга неофициална среща – с Аржентинския съвет по международни отношения, събрал влиятелни дипломати от страната – Кисинджър стига още по-далеч. Той заявява, че „правителството на Аржентина е извършило забележителна работа по ликвидирането на терористичните сили”.

Посланикът на САЩ Кастро е шокиран от поведението на Кисинджър.

„Моята единствена загриженост е, че Кисинджъровото нееднократно възхваляване на аржентинските действия за заличаване на тероризма... може да се отрази в значителна степен в главите на неговите домакини”, казва посланикът в многословна грама до Вашингтон.

„Има известна опасност аржентинците да използват похвалните изявления на Кисинджър като оправдание за още по-твърдо отношение спрямо човешките права”.

Отговорни служители на САЩ са просто бесни. Възхвалите за действията против тероризма „бяха музиката, която аржентинското правителство копнееше да чуе”, пише служителят в Националния съвет по сигурността Робърт Пастър. Справката му за посещението на Кисинджър е предназначена за Збигнев Бжежински.

„Това което ме тревожи е неговото видимо желание да говори против политиката на администрацията на Картър в областта на човешките права”, гневи се Пастър.

Кардинали против генералите?

Новоразкритите документи показват, че в един момент администрацията на Картър е обмисляла да поиска от папа Йоан Павел II да се намеси пред аржентинските военни управници.

В обширна телеграма от септември 1980 г., със знак „поверително” се казва, че „Църквата и папата имат в Аржентина далеч повече влияние, отколкото правителството на САЩ и могат да въздействат по-ефективно за пълното възвръщане на върховенството на закона”.

В документа, адресиран до американски служители в Рим, се отбелязва, че „Ватикана е може би най-ефикасният застъпник” пред властите в Аржентина, за които „безследното изчезване все още е стандартна тактика”.

Разсекретените документи не разкриват дали дипломати на САЩ са направили постъпки пред Ватикана.

А каква точно е била ролята на католическата църква в онези мрачни години остава дискусионен проблем - има много свидетелства, че свещеници са присъствали при изтезания. Едва през 2000 г. аржентинската католическа църква най-сетне се извини, че е затваряла очи пред репресиите.

Улики в телефонния указател

Грамите дават и смразяваща картина за невежествения антисемитизъм, преобладавал сред аржентинските генерали. Те са убедени, че Бжежински (роден в Полша католик) оглавява световна еврейска конспирация против Аржентина.

За да се бори против тази въображаема конспирация, режимът отвлича успяващият еврейски издател на вестници Джакобо Тимерман.

Благодарение до голяма степен на силния натиск от администрацията на Картър, Тимерман в крайна сметка е освободен. Но той е лишен от аржентинско гражданство и екстрадиран в Израел, където разказва на американски дипломати за изтезанията, на които е бил подложен.

„Тимерман каза, че разпитите са били съсредоточени върху неговата роля като аржентински „лидер” на предполагаемата ционистка конспирация”, пише в разсекретена грама от посолството на САЩ в Тел Авив.

Друго съобщение от Пастър към Бжежински дори е озаглавено „Не приличате на евреин”.

В него служителят смаяно съобщава за друго свидетелство на Тимерман пред американските дипломати. А именно: „много от аржентинските военни вярват, че в сърцето на проблема с тероризма в страната им е световна еврейска конспирация и че вие (Бжежински) сте начело на тази конспирация”.

Когато Тимерман е възразил пред своите похитители, че Бжежински е католик, те му отвърнали, че това е просто хитрост. „Те „знаят”, че вие сте евреин, защото са проучили телефонния указател на Ню Йорк и са открили, че мнозина с фамилия Бжежински имат еврейски собствени имена”, пише той.

Разкриването на документите беше оповестено от президента Барак Обама по време на неговото посещение в Аржентина през март.

То бе приветствано от аржентинския секретар по човешките права Клаудио Авруи.

„Ние сме изненадани от скоростта, с която САЩ ни предостави тази документация – каза той пред репортери. – Мислехме, че ще отнеме повече време.”

- - -
* Хенри Кисинджър (род. 1923), американски дипломат, политик и политолог, смятан за изключителен специалист по международни отношения. Съветник по националната сигурност (1969 – 1975) при президентите републиканци Никсън и Форд, държавен секретар на САЩ (1973 – 1977). Носител на Нобелова награда за мир (1973, за преговорите, доближили края на войната във Виетнам). Отредена е на него и виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да я приеме.

** Става дума за дипломатически документи, свързани с т. нар. Мръсна война в Аржентина (1976 – 1983). Неотдавна държавният секретар Джон Кери предаде на латиноамериканската страна и разсекретени документи на Пентагона и разузнаването на САЩ. Те вероятно ще са по-интересни.


Превод и редакция: Николай Йорданов

Оригиналният текст е публикуван тук