Експертите твърдят, че мюсюлманите в САЩ не са толкова податливи към посланията на ислямистите, колкото техните единоверци в Европа. Докато европейските мюсюлмани произхождат предимно от бивши колонии, често са зле интегрирании и силно маргинализирани, в САЩ картината е съвършено различна: там няма ясна доминация на определена етническа група, както в много от европейските държави. Образователното равнище, а и нивото на доходите на американските мюсюлмани са не само по-високи, отколкото в Европа, но и напълно отговарят на средните стойности в САЩ. Накратко: мюсюлманите в Щатите като цяло се чувстват част от американското общество. И вярват в американската мечта.

"Family-Friendly Gun Store"

Че американските мюсюлмани не са толкова податливи към екстремистките послания, се вижда и в официалната статистика: едва един на всеки милион американци се е отправил към Сирия или Ирак, за да се бие на страната на джихадистите. В Белгия съотношението е 40 души на 1 милион, в Дания - 27, в Швеция - 19. Тоест, в почти всички европейски страни броят на тези хора е много по-голям, отколкото в Америка.

Да, атентатът от Сан Бернардино показа, че и добре интегрираните американски мюсюлмани, към които очевидно е спадал и атентаторът, не са изцяло имунизирани срещу екстремистките послания. В ерата на интернет тероризмът стана глобален и както доказа атентатът в Сан Бернардино, един-два радикализирани мозъка са достатъчни, за да се стигне до истинска кървава баня.

Но би било напълно погрешно, ако заради този ислямистки атентат поставим под въпрос успешните като цяло интеграционни усилия на американското общество. Тъкмо обратното: в сегашните времена на терор и насилие американците са призовани да бъдат единни и да не допускат да бъдат насъсквани едни срещу други по етнически или религиозен признак - нещо, което терористите несъмнено желаят.

Провалът на САЩ е не в сферата на интеграционната политика, а по отношение на един централен аспект на борбата срещу тероризма: никъде другаде на атентаторите не им е толкова лесно да си набавят оръжия, колкото в САЩ.

Терористите от Париж са били принудени да положат несравнимо по-големи усилия, за да се сдобият с оръжия за извършената от тях кървава баня. Атентаторът от Калифорния обаче съвсем легално си е закупил оръжието в магазин, който си прави реклама със слогана "Family-Friendly Gun Store".

"Светинята" на САЩ

Всички опити да се затрудни продажбата на подобни оръжия неизменно се провалят заради несъгласието на американския Конгрес. И най-вече заради могъществото на оръжейното лоби. Да, атентатите в Париж наистина показаха, че наличието на по-строги закони за притежание на оръжие не са гаранция за предотвратяване на терористични атаки. Но в същото време е пределно ясно, че легалният достъп до всякакви оръжия значително улеснява масови убийства като това в Сан Бернардино.

Едно гласуване през миналата седмица показа колко шизофренично е отношението на САЩ към темата за оръжията: на лица, които са в официалния списък на терористите, съставен от американското министерство на правосъдието, им е забранено да пътуват със самолет, но пък им е разрешено да си купуват оръжия и муниции. В Сената бе внесено предложение на тези около 800 американски граждани да бъде забранено да купуват оръжия, но искането бе отхвърлено. И няма никакви признаци, че в скоро време ще се сложи край на тази цинична политика.

Изходните позиции на САЩ в дългата и трудна битка срещу ислямисткия терор са значително по-добри от тези на повечето европейски държави - главно поради относително успешните интеграционни усилия. За жалост обаче Вашингтон сам застрашава тези успехи. Защото позволява на фанатиците да се сдобиват съвсем лесно с оръжия за смъртоносните си планове.