Заседанието на парламента беше прекратено след близо 18 часа дебати по второто четене на промените в Изборния кодекс, съобщава БТА. През това време депутатите върнаха възможността избирателят да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина, запазиха район "Чужбина", но само като запис в закона, и приеха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласуване заедно с хартиените бюлетини.

Към 15-ия час на заседанието - малко след полунощ, в пленарната зала прозвуча химнът на Република България по искане на ПГ на "Възраждане".  Заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев взе думата и обяви, че от ПГ на "Възраждане" искат да се пусне химнът ни "да се прекрати тази седянка". Заместник-председателят на парламента Росен Желязков, ръководещ заседанието, каза, че ще се провери дали има техническа възможност, ако не, ще пусне химна от своя телефон. Минути по-късно от уредбата в залата прозвуча химнът на Република България и депутатите станаха на крака.

След парламентът успя да приеме техническо устройство да записва гласа на избирателя след потвърждаване на избора от машинното гласуване. Редакционното предложение направи Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ-СДС, която заяви, че при изготвянето му се е доверила на Божидар Божанов от "Демократична България". "Доверила съм се на г-н Божанов, който потвърди, че това е гаранция, надявам се и вие да го направите, и да спрем окончателно спекулацията с това, че някой нещо иска да краде, най-вече вота на българските граждани", заяви Атанасова.

По думите й така се създава гаранция, че данните от машинното гласуване ще се запазят и ако някой оспори резултата от преброяването, което по думите й ще се извършва под видеонаблюдение, чрез видеозаснемане от секционните избирателни комисии, в които присъстват всички представители на парламентарно представените групи, ще може да сравни този резултат.

Според приетите текстове при машинно гласуване избирателят, след като бъде допуснат до гласуване, получава достъп до устройството за гласуване. Записано е, че избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. Гласът на избирателя, след потвърждаване на избора, се визуализира на екрана на устройството за гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването, отпечатва се бюлетина, върху която е изписан отразения вот, която се сгъва по начин не позволяващ да се вижда отразения вот, подпечатва се с печата на комисията на гърба и се пуска в специална кутия за машинното гласуване. След пускане на бюлетината, избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението, предвиждат приетите текстове.

В хода на дебата Радостин Василев от "Продължаваме Промяната", колегите му Калина Константинова, Настимир Ананиев, Надежда Йорданова от "Демократична България" настояха, че с отпечатването на бюлетини, без да се запазва паметта на машините, на практика премахвало машинното гласуване като ги превръщало в принтери. Тя определи случващото като "законодателен авантюризъм". От ПП обвиниха левицата, че те не въвеждат хартиената бюлетина, за да дадат право на избор, а унищожават машинното гласуване, което давало възможност 12 хиляди членове на СИК да броят вота.

Георги Свиленски ("БСП за България") отбеляза, че машината не е нито принтер, нито нещо, което дава разписки. Гласувате на машината, машината има памет, тя сумира резултата и го гледа ЦИК, гледа го този, който оспорва изборите, а секционната комисия брои това, на което в един момент викате касови бележки, в друг момент викате разписки, а те са бюлетини по закона, който ще приемем след малко, посочи Свиленски.

Така в крайна сметка депутатите приеха след приключване на гласуването секционната избирателна комисия да отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване. "За" гласуваха 121 народни представители, 61 бяха "против" и 25 се въздържаха.

Парламентът прие още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласуване да се броят заедно. Избирателната кутия се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласуване се изваждат една по една, поставят се с лицевата страна надолу и се броят, записаха депутатите.

Отхвърлено и при прегласуването беше предложението на Асен Василев от ПП към протокола от преброяването на бюлетините да се прилага протоколът от машината за гласуване. Не получи подкрепа и подобно предложение от Божидар Божанов от ДБ.

Току-що гласувахме против двете редакционни предложения, които можеха да извлекат данните от паметта на машините и те да станат публични, посочи Асен Василев. Единственият друг вариант тези данни да бъдат извлечени е да бъдат оспорени в съда резултатите от конкретната секция, отбеляза той. Което, по думите му, означава, че оттук нататък на всички избори ще има 12 хиляди оспорени секции, за да може да се сравнят резултатите от паметта на машината с изброените от комисията. 

Към 01:30 ч. след полунощ Иван Манев от "Продължаваме Промяната" настоя за прекратяване на днешното заседание, като преди гласуването се извърши проверка на кворума. В залата се регистрираха 34 народни представители от 240. Кристиан Вигенин, ръководещ заседанието обяви, че няма кворум, но въпреки това взе решение да продължи представянето на текстовете и дебата, а гласуването да бъде когато има кворум. Преди това от ПП настояха за обсъждане и гласуване на текст по текст.

Вече е два без петнадесет, вие отчетохте 34 човека, които се регистрираха в зала, заяви Кирил Петков. Това за мен е пълно безобразие, каза той. Пак ли искаме среднощни безумия да правим, комисията го направи, и залата ли да го направи, попита Петков. Колегата му Никола Минчев цитира изказване на Десислава Атанасова в подобна ситуация в предходния парламент, след което разглеждането на съответния законопроект е било прекратено, тъй като според парламентарния правилник Народното събрание обсъжда и гласува законопроектите на второ четене глава по глава, раздел по раздел или текст по текст.

След възраженията от ПП бе свикан председателския съвет, на който беше решено парламентът да продължи работа с обсъждане на още няколко параграфа, които да бъдат гласувани на следващо заседание, на което има кворум.

На заседанието от 9 днес ще бъде проведен блиц контрол с участието на вицепремиерите Атанас Пеканов, Христо Алексиев и Иван Демерджиев. Приетата от депутатите седмична програма включва и редовен петъчен контрол. В него на въпроси на народни представители ще отговарят вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев, както и министрите Иван Шишков, Явор Гечев, Весела Лечева, Георги Тодоров, Димитър Стоянов, Асен Меджидиев, Николай Милков, Крум Зарков, Велислав Минеков, Сашо Пенов и Росица Карамфилова-Благова.