Още преди дебатите да започнат, Изборният кодекс сътвори скандал в пленарната зала.

Разправията започна, след като председателят на комисията Радомир Чолаков започна да чете доклада. От ПП протестираха, че Йордан Цонев е нарушил процедурните правила и не е обявил процедурата, че започва четенето на доклада за кодекса. ПП настояха първо да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за строителството на коридор 4 в участъка Видин - Кулата, автомагистрали "Хемус" и "Черно море", което беше 12-а точка в дневния ред. 

Преди да настояват за разместване на точките от ПП и ДБ опитаха да спечелят време и с искането да получат промените на хартиен носител. "Колегите искат да го имат на хартия, не електронно, защото електронно е по-трудно да се работи", заигра се Георги Свиленски с предпочитанията им към машинния вот и нежеланието им да върнат хартиената бюлетина. И ги покани в стаята на БСП да им разпечатат на хартия закона, "ако някои колеги имат проблем с разпечатването.

Йордан Цонев пък обяви решението на председателския съвет промените в Изборния кодекс да се гледат само на редовни заседания без удължаване на времето, да се излъчват директно по обществената телевизия и радио, като обеща всички процедури и позиции да бъдат изслушвани.

 

След като Цонев отказа да променя дневния ред, депутатите от ПП скочиха от местата си и физически осуетиха четенето на доклада на правната комисия, като настояха да не започва обсъждане на Изборния кодекс.

"Вие, в нарушение на правилника, започнахте точка втора и дадохте думата на г-н Чолаков", каза Мирослав Иванов. Цонев опонира, че спазва правилата, точката е фиксирана още сутринта с гласуване на депутатите като втора в дневния ред. Това стана със 120 гласа "за", срещу 101 депутати, които не бяха съгласни. Зам.-председателят на парламента изгони Настимир Ананиев, наказан с отстраняване от заседанието заради това, че крещеше и нарушаваше реда. Цонев помоли квесторите да изведат Ананиев от залата, тъй като му е наложено наказание. 

Водени от Кирил Петков, депутатите на ПП обградиха трибуната и се заканиха, че няма да си седнат по местата.

"Изгонете ме и мене, спазвайте правилника!", крещеше Кирил Петков след изгонването на Ананиев.

"Спазвам правилника, обявих, че започва четенето на доклада", отвърна Цонев. През това време около трибуната наскачаха и депутати от ДПС.

Още снимки тук

Снимка: Булфото

След уталожване на напрежението, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ констатира, че пет парламентарни групи са съгласни да се обсъжда Изборният кодекс, а само две "искат да наложат диктата си". "Разбирам притеснението и напрежението в ПП и ДБ за машинациите", добави той.

Карадайъ настоя водещият заседанието Йордан Цонев да се съобрази не с "диктата на малцинството", а с мнението на мнозинството. "Да продължим работата си, съгласно правилника, законите и Конституцията. "Вижда се, че в тази зала от седем парламентарни групи, пет от парламентарните групи се опитват да работят, а друга парламентарна група тук, които "продължават промяната" от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на Народното събрание", заяви Карадайъ.

Снимка: Булфото

В отговор Асен Василев поиска Карадайъ да бъде отстранен за обида на 500 000 български граждани.

Последва офанзива за отмяна на наказанието на Настимир Ананиев, като няколко представители на ПП обявиха, че Цонев проявява двоен аршин и се държи като пръв над равни, а не сред равни. Колегите на Настимир Ананиев го защитиха, че те също са крещели, но е бил отстранен единствено той.

В крайна сметка, Цонев прие упрека и обяви: "Отменям наказанието" и Ананиев беше реабилитиран.

Снимка: Булфото

Споровете започнаха още по заглавието на законопроекта, а бившият министър на образованието от ПП Николай Денков предложи Изборният кодекс да бъде прекръстен на "закон за контрол над избирателите". "Г-н академик, може ли да ми дадете това академично предложение", реагира Йордан Цонев. 

Денков обяви още, че зад опитите да бъдат откраднати гласовете на българския избирател са партийните централи на ДПС, БСП и ГЕРБ. По този повод лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че "крадецът вика "дръжте крадеца" и нарече Денков "лъжец" с довода, че движението не е вносител на тези промени.

Десислава Атанасова пък напомни, че на фона на упрека на ПП и ДБ, че се губи време за изборни промени, разправиите днес са изгубили един час пленарно време и обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи собствените си предложения за намаляването на заявленията за откриване на секция в чужбина, район "Чужбина" и обществения съвет към ЦИК.

От ПП веднага иронизираха Атанасова, че се прави на добра и диалогична. "Не си посипвайте главата с пепел, а си оттеглете предложенията", репликира реабилитираният Настимир Ананиев. Той посочи, че ГЕРБ не се отказвали от "най-голямата си магария", като визира броенето на разписките.

Размяна на остри реплики провокира Радостин Василев, който нарече Бойко Борисов "падишах".

"Очаквах, колеги, че вашето ниво е доста по-високо и парламентарната трибуна няма да я ползваме за употреба на думи като "магарии" и подобни. Да се говори за монархически титли в азиатски страни, вероятно има смисъл, аз падишах нямам, нито цар. Не всички са управляеми, г-н Василев, само някои. Замислете се защо изобщо ви идва наум, че някой някого може да управлява", каза Атанасова.

"Нарекох вашия лидер падишах, защото това е монархическа титла в някои от азитаските страни, на този лидер се целуват ръце", отвърна Радостин Василев, като назова депутата от ГЕРБ Георги Георгиев.

Георгиев се защити и настоя да не се дава думата на "ноторно известен с далаверите, извършвал в поверената му институция". "Тази зала е видяла доста по-достойни от неговата обработена коса хора", каза депутатът от ГЕРБ и напомни за "козметичните пристрастия" и "предателството" на Радостин Василев.

След забележка на Йордан Цонев, съпредседателят на ПП Асен Василев опонира с думите: "По отношение на това, че Георг Георгиев е целувал ръка на Борисов - това е факт, не е обида".