Общата сума от около 400 000 лева, за които досега е установено, че е източила задържаната вчера шефка на банков клон в Нова Загора вероятно ще набъбне, защото се оказало, че ощетените клиенти са между 40 и 50 души, съобщи bTV.

Историята се разплита от сигнал на някои от тях, които забелязали несъответствие в наличността по сметките си. Пръв такъв сигнал подава синът на местен бизнесмен, който установява, че от сметката му липсват 20 000 евро.

Последвал още един сигнал на родителите на студент, защото се оказало, че не може да плати семестъра си поради недостатъчна наличност по сметките си. Така се стигнало до вътрешен одит на банката.

Новозагорецът Кольо Колев имал две сметки в банката, а сега му липсват около 180 000 лева. Останали му по 200 лева сметките.

"Разбрах от банката, те ми се обадиха да се явя за справка. Казаха, че парите са източени и се съмняват в техния началник на офиса. Аз й се обадих на тази началничка, да я питам какво става и защо парите ги няма, а тя каза, че е в отпуска и нищо не знае", обясни той и се възмути, че само по една случайност жената не е успяла да избяга в Сърбия, където и банкерът Цветан Василев.

"Парите ги няма, платежни не съм подписвал да се прехвърлят, обаче ми дадоха документи, от които е видно, че съм нареждал пари за определени лица, които аз въобще не познавам", добави възрастният мъж, който се съмнява, че е намесен и друг служител на банковия офис.

Ощетеният мъж не знае кога парите му ще бъдат възстановени, а се очаква скоро да му трябват. Казали му, че ще стане, но може и да почака.

Ако сметки на клиенти на банка са източени по нейна вина, тя е длъжна да възстанови парите според българското законодателство, коментираха неофициално банкови експерти пред БНР. Според тях в случая системата за банкова сигурност е сработила.

Всеки конкретен случай с клиент трябва да се разглежда според подписания договор, казаха още анализаторите. Възможно е на банката да ѝ е необходимо време, за да установи липсите и съответно, да ги възстанови.

Засега от банката в Нова Загора има единствено официален коментар, според който именно институцията е сезирала компетентните органи за случая със 29-годишната служителка. Дори и към момента известната сума пари от влогове на вложители да нарасне няколко пъти в хода на разследването, това няма да повлияе на стабилността на банката, категорични са още специалистите.