Телефонни измамници от България и Румъния бяха задържани при специализирана полицейска операция, която се проведе преди ден в Горна Оряховица, София и Румъния. От МВР разпространиха днес видео от задържането на бандата, на което се вижда и какво са открили румънските служби при претърсването.


Както е известно, в Румъния са хванати петима души, които са от най-високото йерархично ниво на групата, включително и нейният лидер в Горна Оряховица. Става въпрос за тартора на групата Борислав Димитров-Бобито, който е свързан с измама за 600 000 лева в Първомай през 2017-а.

В Румъния са задържани общо 23-ма души, сред които има и т. н. въртачи - хората, които набират постоянно различни телефонни номера.

Иззети са 6 луксозни возила, както и огромно количество румънски сим-карти и други веществени доказателства.


МВР публикува и графика с роднинските връзки между задържаните вчера 11 телефонни измамници. Те са все роднини и за 2 години са завлекли хора с над 2 млн. лв. Това каза шефката на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" Златка Падинкова.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров каза, че повтарящата се практика на телефонни измами и размерът на щетите, както и това че жертвите са най-уязвимите групи, ни показва, че трябва освен арести и системни операции, да се полагат и усилия за превенция. Тои присъства на Националното съвещание на ръководството на МВР.

Сотир Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.