"Господари на ефира" връчиха "Златен скункс" на вече бившия им репортер Димитър Върбанов.

До това се стигна, след като миналата седмица Нова тв съобщи, че срещу него е била упражнена агресия.

"Върбанов е хвърлен върху бетонна площадка, получил е наранявания по ръцете и главата. Настанен е в Спешното отделение във Велико Търново", съобщиха на 26 септември от предаването.

Казусът предизвика широк отзвук, а премиерът поиска да му докладват "задържани съответно побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани". Няколко часа по-късно се разбра, че двама души са с повдигнати обвинения заради станалото.

На 28 септември обаче записи от охранителните камери в склада във Велико Търново, където се твърдеше, че е бит репортерът. В тях се вижда, че той е изтикан от двама гардове извън склада. Не е имало сериозен побой. Върбанов пада на колене, след което в продължение на няколко минути говори пред оператора и камерата с микрофон в ръка, а накрая ляга на земята и остава там до идването на полицията. Не се виждат рани, удари и пр.

Заради кадрите от камерите Районният съд във Велико Търново пусна без мярка за неотклонение двамата задържани. Прокуратурата пък обяви, че обмисля да повдигне обвинение на репортера за престъпление против правосъдието.

"Приемам този "Златен скункс". Ще ми бъде обица на ухото, че в работата си като репортер можеш да направиш хиляди добрини, но една твоя грешка, волна или неволна, може да доведе до това нещо", каза Върбанов в излъчения днес репортаж от връчването на "Златния скункс", каза самият Върбанов.

Със статуетката в ръка той помоли доскорошните си колеги да обещаят, че ще довършат разследването за храните с изтекъл срок на годност.

Доскорошният му колега Борис Ваклинов обясни, че скунксът е за "изопачаването на истината и манипулацията" около изхвърлянето на Върбанов от склада за храни с изтекъл срок на годност във Велико Търново.

"Мен ме болеше не само като репортер, болеше ме и като човек, че тонове храни стоят там, складът продължава да работи и има реална опасност те да стигнат до магазините, до хората", каза Върбанов.

Той заяви още, че не е имало умисъл в действията му и поиска прошка, че в тази ситуация не успял да овладее емоциите си:

"Тук искам да се извиня на всички колеги, на теб, Боби, на оператора, на всички репортери, на целия екип на "Господари на ефира", на продуцента, на всички зрители".

На въпрос защо сам не е внесъл яснота какво всъщност е станало, той отговори:

"На място загубих контрол над чувствата си и над действията, които правех. Знаех, че там има охранителни камери, виждах ги. Ако смятах да играя някакъв сценарий, смяташ ли, че с 12-годишен опит в това предаване, аз щях да го правя. Още на следващия ден аз казах, че не съм пребит: "Няма такова нещо, вижте ме, добре съм - бутаха ме и ме блъскаха". Цялото ми желание беше този склад да не продава развалена храна".

Ваклинов обаче подчерта, че заради станалото фокусът се е изместил и никой не говори за храните с изтекъл срок на годност.

"Ти урони престижа на професията и на "Господари на ефира", каза той на Върбанов.