"Исках 2 лв. за храна. Аз пистолета не го насочих и даже не го вадих, а продавачката се развика "Обир, обир", разказа пред bTV Никола Николов, който в петък опита въоръжен да обере магазин във Варна, но беше обезвреден от продавачката и двама клиенти. След като беше задържан за 24 часа, крадецът беше пуснат на свобода, което предизвика недоволството на собственика и негативни коментари в социалните мрежи.

След като първоначално младежът, ненавършил 18 години, отричаше да е вадил оръжие, му бе показан запис от охранителните видеокамери, изтекъл и в медиите. След като го изгледа и видя как вади пистолета от плика си, той излезе с нова версия.

"Пистолетът ми беше отгоре, аз исках да си взема портфейла, който е отдолу. Затова случайно го извадих", оправда се Никола.

От прокуратурата обясниха, че той е на свобода, а не в ареста, защото още се събират доказателства, а и младежът от Лясковец бил с чисто криминално минало. Освен това оръжието на крадеца не е било огнестрелно, а газово.

Според собственика на магазина Димитър Петров прокуратурата и полицията не работят заедно и няма връзка между тях.

Снимка: Стопкадър

"Този човек е на свобода, защото законът е калпав", коментира пред Нова телевизия известният адвокат Марин Марковски. 

"От друга страна, не може да бъде смачкан един млад човек. Ако той бъде ударен тежко, ако отиде в затвора, той ще стане лош. Присъдата е, за да превъзпита, а не за да отмъсти за злото", добави обаче той.

По думите му, когато човек е нападнат, той не трябва да се съпротивлява.

"Хората трябва да знаят, че никога не трябва да се правят на герои, защото насоченото срещу тях оръжие може да ги убие. Комбинацията от дизайнерски наркотици с алкохол водят до ужас в главата и правят човека бойна машина", посъветва Марковски.