Инспектор Тео Баев, полицаят спрямо когото се извършва дисциплинарна проверка във връзка с ареста на бившия депутат от ДБ Виктор Иванов заради агресивно поведение от негова страна и осуетяване на полицейска проверка в София, даде подробности за случилото се в брифинг пред медиите.

Баев каза че по време на нощна смяна в събота, с колегата му, с когото са били, са извършили обход на градинката "Баня Лозенец", тъй като там често се установяват правонарушители, предаде БТА.

"В даден момент чухме малко по-силни викове от на пръв поглед група, като в последствие видяхме, че става въпрос за трима души, които идваха откъм подлез. Един от тях заявяваше как щял да извърши дадени противоправни действия, които са упоменати вече многократно - да изпуши марихуана вкъщи. Вследствие на това полицаите извършили проверка на тримата мъже. При първоначалните действия тримата не са оказвали никаква съпротива. Баев обясни, че не е имало проблеми до момента, в който заподозреният е трябвало да бъде настанен в служебния автомобил.

"До момента на поставяне на белезниците, включително и подходът с него към служебния автомобил, чисто физически той не оказа съпротива. В момента на настаняване в служебния автомобил той категорично отказа", разказа Баев.

Той допълни, че мъжът е бил по-едър от него и е било трудно да го вкара в колата. Поради тази причина го е свалил на земята, с идеята да го накара да влезе, при което мъжът го е ухапал. При въпрос на медиите инспектор Баев потвърди, че се е легитимирал пред тримата мъже и че значката му е била на правилното място.

Баев отправи призив полицията да не се използва като средство за политическа надпревара и компромати.

"Това, че лицето е имало политическо минало за мен не е основание да бъде привилегирован спрямо други граждани. За мен до голяма степен това е причината за проблема и категорично твърдя, че полицейско насилие не е имало. Искам да защитя всички колеги, които по някакъв начин са били обект на подобни нападки, каза още той.

До проверката по случая се стигна след като арестуваният Виктор Иванов се е прибирал към дома си, когато до подлеза при НДК двама униформени служители са го спрели и са му казали да си извади всичко от джобовете. По думите му той ги е помолил да се легитимират, но полицаите отказали, а той добавил, че не изпълнява незаконосъобразни заповеди. Иванов добави, че е спорил с полицаите около 15 минути, а после те са го арестували. По думите му е арестуван заради атака над длъжностно лице - "твърдението, по-конкретно, е, че съм ухапал полицая по глезена". Иванов посочи, че ще обжалва заповедта си за задържане, като уточни, че при обиска у него не е открито нищо незаконно.