Властите в България и Турция обединиха сили в разследването на смъртта на 32-годишния сержант от Гранична полиция Петър Бъчваров, който снощи бе застрелян на българо-турската граница при обход на оградата. Министрите на вътрешните работи на двете държави Сюлейман Сойлу и Иван Демерджиев проведоха спешен разговор, а от посолството на Анкара в София обявиха официално, че турските сили за сигурност са мобилизирани с цел незабавното откриване на извършителите и изясняване на тежкия инцидент.

Около 20.30 часа снощи в района на 242 пирамида до елховското село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерство на отбраната вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Сержант Бъчваров е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля навътре в турска територия.

В профила си в Туитър вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, че е разговарял българския си колега  Иван Демерджиев, като Сойлу посочи, че със съжаление е научил, че български полицейски служител, прострелян край границата, е загубил живота си.

"Изразих съболезнования и се договорихме, че двете страни ще работят заедно за установяване на извършителите и за изясняване на инцидента. Отново изразявам съболезнованията си на уважаемия ми колега и на народа на България", написа турският вътрешен министър.

От посолството на Анкара в София също излязоха с официална позиция по случая. 

"По повод инцидента, довел до смъртта на български граничен полицай на турско-българската граница, министърът на вътрешните работи г-н Сюлейман Сойлу в ранните часове разговаря с колегата си г-н Иван Демерджиев, за да изрази своите съболезнования. Незабавно на границата бяха изпратени допълнителни екипи, с които е осигурено засилено присъствие. силите ни за сигурност бяха мобилизирани с цел незабавното откриване на извършителите и изясняване на инцидента. По този повод изказваме нашите искрени съболезнования на българския народ и на служителите на МВР", пишат в позицията си от мисията.

Снимка: Посолство на Турция в България

 

 

Същевременно в обръщение към служителите на МВР по повод празника на полицията - 8 ноември, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че днес е ден на покруса.

"Днешният ден трябваше да бъде празник. Арогантният криминален акт, при който загина 32-годишен наш колега, го превърна в тежко потвърждение за рисковете и изпитанията, съпътстващи полицейската професия. Днес е ден на покруса. Но и на решимост да бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни! Нека бъдем силни в скръбта и мотивирани да защитим достойнството на работата в полза на държавността! Нека ни води непоколебима вяра! Неслучайно покровител на полицията е Св. Архангел Михаил - пазител на реда и законността, изразител на победата на доброто и справедливостта. Поклон пред загиналите при изпълнение на дълга си! И пред всички Вас, които всеотдайно носите отговорността да браните Закона и обществото!", се казва в изявлението на вицепремиера.

Ден на траур в Елхово

Кметът на Елхово Петър Киров обяви със своя заповед 9 ноември за Ден на траур на територията на общината заради трагичната кончина на младши инспектор Петър Бъчваров и в знак на съпричастност към болката на близките и роднините  му. 

"Изказвам своите дълбоки съболезнования на семейството, близките, приятелите и колегите на младши инспектор Петър Бъчваров, който изгуби живота си при изпълнение на служебния си дълг", заяви Киров.

Националният флаг на всички общински сгради, включително по кметствата, ще бъде свален наполовина. Забранено е провеждането на публични тържества и увеселителни мероприятия.

От пресцентъра на вътрешното ведомство разпространиха биографична справка за убития полицай и съобщиха, че той ще бъде награден посмъртно с Почетен знак на МВР.

Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. в Ямбол. Средното си образование завършва в Елхово през 2009 г., продължава образованието си в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Младши инспектор Бъчваров е постъпил на работа в системата на МВР през декември 2013 година. Преминал е през длъжностите полицай и старши полицай в група "Охрана на държавната граница" към Гранично полицейско управление -Елхово към Регионална дирекция "Гранична полиция".

Снимка: Facebook

България предлага създаването на съвместна комисия с Турция

Зам.-министирът на външните работи на България Костадин Коджабашев пък разговаря с посланика на Анкара у нас Айлин Секизкьок, като й предложи създаването на съвместна комисия, която да изясни обстоятелствата около инцидента на българо-турската граница.

От МВнР информират, че по време на днешната извънредна среща заместник-министър Коджабашев е поставил пред турския посланик въпроса за очаквано пълно съдействие от страна на Анкара за изясняване на обстоятелствата около инцидента. Също така заместник-министърът призова турските власти да изпълняват задълженията си при опазване сигурността на границата между двете държави.

От МВнР съобщават още, че в хода на разговора от българска страна е отчетено досегашното ниво на сътрудничество между двете страни, както и че България очаква турската страна да положи допълнителни усилия за повишаване на сигурността по общата ни граница.

От своя страна посланик Секизкьок изказа съболезнования и потвърди готовността на властите в Турция да си сътрудничат с българските институции. Тя увери, че вече са взети всички необходими мерки за разкриването на извършителите на престъплението, както и за укрепването сигурността на общата ни граница, пишат още от МВнР.

БСП внесе предложения за "драконовски мерки" в Наказателния кодекс срещу каналджиите

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви на брифинг в Народното събрание, че от партията са внесли предложения за "драконовски мерки" в Наказателния кодекс (НК) срещу т.нар. каналджии, длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, и хора, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти.

Това, което се случи на границата между България и Турция, е недопустимо посегателство срещу националната сигурност, коментира Нинова. По думите ѝ това е поредният такъв случай. За нас не достатъчно просто да констатираме проблема до следващия път, трябват "драконовски мерки" за превенция и решаване на тези въпроси, посочи тя. Затова днес внесохме промени в НК, които са свързани с увеличаване драстично на наказанията лишаване от свобода, на глобите и отнемане изцяло на имуществото в тези случаи, добави Нинова.

За т.нар. каналджии предлагаме лишаване от пет до десет години, глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева, да отпадне от сегашния текст за частично отнемане на имуществото и да бъде отнемано изцяло, посочи лидерът на БСП.

За длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, предлагаме лишаване от свобода от 10 до 20 години, глоба от 50 хиляди до 100 хиляди лева и също изцяло отнемане на имуществото, отбеляза тя. За тези, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти, предлагаме лишаване от свобода от 3 до 7 години, глоба от 5 хиляди до 15 хиляди лева и същото за имуществото, допълни Нинова. По думите ѝ като законодатели трябва да гарантират един суров закон и да контролират неговото приложение и изпълнение.

В отговор на въпрос председателят на ПГ на левицата каза, че не са търсили подкрепа от другите политически сили в парламента. Бързахме днес да ги внесем, защото днес сме свидетели на поредния трагичен случай, посочи тя и изрази съболезнования на близките на загиналия граничен полицай.