Турската прокуратура съобщи на нашия международен отдел, че са задържани двама души във връзка с убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров. Това съобщи в предаването "Лице в лице" по bTV директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

Около 20.30 часа снощи в района на 242 пирамида до елховското село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерство на отбраната вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Сержант Бъчваров е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля навътре в турска територия.

"Арестувани са двама души - един извършител и един помагач. До момента единствено е ясно, че те не са турски граждани. Разпитват ги. След разпита ние вероятно ще командироваме екип от следователи на място, за да се запознаят с материалите и доказателствата. И вероятно в по-късен момент ще поискаме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната комуникация сме с турската прокуратура, искам да подчертая отличната ни комуникация", допълни Сарафов.

Новината потвърди и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. От МВР също съобщиха, че дипломат №1 на Анкара в София е информирал вътрешния министър Иван Демерджиев за арестите след стрелбата на границата.

"Основните версии за инцидента на българо-турската граница са, че става въпрос или за трафик на мигранти, или за трафик на наркотици. Какви са причините, ще установим в хода на нашето разследване, считам, че в рамките на 12 часа установихме не малко от информацията", каза по-късно на брифинг за медиите заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба.

"Престъплението винаги има възмездие и ние няма до пощадим усилията си да накажем извършителите на това тежко злодеяние", заяви той.

"Наши колеги следователи ще бъдат изпратени на място, за да присъстват на следствените действия, които ще провеждат турските колеги", каза още Сарафов. Според него подобно посегателство освен престъпление и злодеяние, е и вандалски акт срещу българската държава и срещу суверенитета. "Да простреляш униформен полицай на границата на една държава, това граничи с терористичен акт, това е посегателство срещу суверенитета на държавата", заяви Сарафов.

Задържаните за стрелбата срещу и убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани. Това заяви часове по-късно за bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

"В резултат на щателната и решителна работа, извършена от екипите на Жандармерията в Oдрин, лицата Е.Е. и М.Е., за които беше установено, че са извършили нападението, бяха заловени, а при претърсването им бяха иззети пушка, използвана при инцидента и 23 ловни патрона, принадлежащи към нея", пиша в прессъобщение валийството на Одрин.

Оттам изказват съболезнования на българските служби за сигурност и на българския народ.