Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен в убийство и изнасилване на седемгодишната Кристин от сливенското село Сотиря. Това съобщи пред БТА съдия Мартин Данчев, говорител на съдилището.

 

Заседанието се състоя при закрити врата в областната болница в Сливен, където се намира под охрана задържания от момента на залавянето му на 16 август. Неговото състояние не е позволило да бъде транспортиран до съда.

В болницата в събота на Трифонов бяха повдигнати три обвинения за убийство на малолетно дете по особено жесток начин, за изнасилване и за блудство. Най-тежкото наказание за убийство е доживотен затвор без право на замяна, може да бъде доживотен затвор или 30 години затвор. Наказанието за изнасилване е от 15 до 20 години, за блудство - от 10 до 20 години.

Задържаният е направил пълни самопризнания според неговите възприятия, той осъзнава какво е направил. Обвинението е събрало доказателства, които са достатъчни да обосноват авторството на престъплението. При изследвания на биологичните материали на местопроизшествието е изолиран ДНК-профил на Мартин Трифонов.

В Сливен днес е Ден на траур. В 17 часа пред сградата на общината ще има бдение, организирано в социалните мрежи, в памет на детето. Хората ще настояват за справедлива присъда. Кметът на Сливен Стефан Радев в съболезнователно писмо също настоява извършителят да понесе най-суровото наказание, предвидено от закона за извършеното зверско престъпление.