Проверка на действията на лекарския екип, който се е отзовал на сигнала за намерената в безпомощно състояние 7-годишна Кристин Георгиева в сливенското село Сотиря, е започнала в Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен. Това съобщи началникът на филиала д-р Мариета Божидарова.

Поводът за проверката са твърденията на роднините на убитото дете, че лекарят не е бил до него в линейката, а е оставено под наблюдението на бабата.

Д-р Божидарова обяви, че ако действително лекарят не е бил до пациента, това е прецедент в практиката на спешната помощ.

"Прецедент е. Нашите лекари работят в реанимационни екипи и са по принцип до пациента и оказват помощ до настаняване на пациента в лечебно заведение", коментира тя и съобщи, че чака писмени обяснения от лекаря.

"Каза, че ще напише обяснения каква е била ситуацията. Нищо не ми каза конкретно", допълни д-р Божидарова.

В момента реанимационният екип, участвал в транспортирането на 7-годишната Кристин Георгиева до болницата, не е на работа. Медицинската сестра е в отпуск и се чакат обяснения и от нея.

Д-р Божидарова каза още, че до сряда ще бъде ясен резултатът от проверката.

Вчера бабата и майката на Криси разказаха пред NOVA, че никой в линейката не е помогнал на детето им.

"Не ѝ пипнаха ръчичката, дори не ѝ пипнаха гърлото. Не ѝ пипнаха сърчицето, а тя дишаше и викаше: "Бабо, гушкай ме". До последно бяхме сами в линейката и виках, но те дори не спряха линейката, някой да се качи до мен", разказа бабата на детето - Милка Георгиева.

"Никой не ѝ е оказал първа помощ. Дори капка въздух никой не ѝ е дал", потресена е майката Гергана Драгиева.

Близките на детето обмислят да съдят медиците за липса на първа помощ.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза пред NOVA, че нямат данни за ненавременна или неадекватна намеса на медицинския екип.

"Причината за смъртта на детето е тежка черепно-мозъчна травма с излив на мозъчно вещество, несъвместимо с живота", каза Арнаудова.

Днес се очаква в следобедните часове на заподозрения в убийството на детето Мартин Трифонов да бъде определена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е направил пълни самопризнания. Трифонов има предишна присъда за блудство и опит за изнасилване, а наказанието, което му е било присъдено тогава, е 8 месеца условна присъда и изпитателен срок от 2 години.