Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще внесе иск да бъде отнето имуществото на един от обвиняемите за отвличането на Адриан Златков. Става дума за обвинения като помагач Ивайло Борисов-Ториното, потвърдиха пред Dir.bg от пресцентъра на КПКОНПИ. Решението е взето на днешното заседание, председателствано от Сотир Цацаров. 

25-годишният Златков бе отвлечен в края на август 2017 година. Той е син Тони Златков, който се занимава с продажба и лизинг на луксозни коли. След 11 дни в плен бе заплатен откуп и похитеният бе освободен.

Искът на Комисията ще бъде входиран в Софийския градски съд. Той е за отнемане на 139 177 лв. 

В момента четиримата, сочени в делото като помагачи, са на свобода, след като бяха пуснати срещу парични гаранции. Ивайло Борисов, по прякор Ториното,  бе освободен срещу 10 хиляди лева. Същата гаранция бе постановена и за Здравка Стефанова и Георги Джамбазов. Четвъртият помагач Мартин Марков бе освободен срещу 5000 лева. 

Освен този иск, комисията на Цацаров одобри още 5 на стойност 3 359 641.43 лв. Те включват 9 имота за 487 000 лв. и 5 автомобила на стойност 23 700 лв.

С едно от решенията се иска отнемане на имущество на обща стойност 645 170.21 лв. от двама участници в организирана престъпна група за трафик на бежанци. Двойката, която живее на семейни начала, е придобила два апартамента, три къщи, три поземлени имота и автомобили, за които няма законен доход.