Протестите в Цалапица не стихват и след погребението на 24-годишния Димитър Малинов, чийто убиец избяга и се издирва. Десетки хора от селото, от Стамболийски и от близки населени места излязоха на шествие с настояване за справедливи присъди и за полицейски оставки, информира БНР. Сред исканията им е отстраненият началник на полицията в Стамболийски да бъде изваден изобщо от системата на МВР.

Много от протестиращите носеха плакати с лика на Димитър с надписи "Справедливост".

Шествието блокира централния път, който минава през селото и се отправи към магистрала "Тракия". Преди това протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта му. Полицейски автомобили имаше и по трасето към магистралата.

Хората са категорични, че пропуските на полицията са довели до бягството в Германия на обвинения за убийството Рангел Безюров и до неизясняването на участието в него на братята близнаци Валентин и Борислав Динкови, които са в ареста с обвинение за укривателство на трупа на убития Димитър. И тримата са еднакво виновни, казват протестиращите. Според тях братята трябва да бъдат обвинени в съучастници.

"Очаквам, че всичко ще излезе наяве, каквото е в самата действителност", каза протестираща.

"Почернените родители отиват, подават жалби, и никой не им обръща внимание. Бездействие. Това бездействие какво значи - потулване на случая", коментира участник в протеста.

"За мен тези двамата близнаци са пълни съучастници и трябва, както Рангел - убиецът, каквато е неговата присъда, такава да бъде и тяхната", изрази мнение друга жена, излязла на протест.

Жителите на Цалапица настояват началникът на полицейското управление в Стамболийски Ангел Керпиев да бъде уволнен и освободен от системата на МВР.

"Това временно отстраняване нас не ни устройва. Трябва да се промени нещо. И не само г-н Керпиев, но и следователи има", заявиха демонстрантите. Преди това поста си напусна директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов.

"Съучастници, убийци - всички получават по един и същи начин правосъдие в тази държава. Получават едни и същи присъди. Промяна в точно тази точка, за да няма измъкващи се", коментираха протестиращите.

Димитър Малинов изчезна на 20 юли. Шест дни семейството му разчиташе на полицията, но накрая потърси помощ и от медиите. На следващия ден тялото е открито, а заподозрян е Рангел Бизюрев, който междувременно е избягал в Германия.

В понеделник бяха арестувани и двама 19-годишни близнаци от селото, които са обвинени, че са помогнали на убиеца да зарови тялото. И този арест стана след протести на жители на селото, които твърдяха, че има още замесени в престъплението.

В петък заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев е уверил семейството, че активно се работи по изясняване на местонахождението на предполагаемия извършител Рангел Бизюрев. Той е напуснал страната с предварително закупен билет за Германия малко след изчезването на Димитър, съобщи БНТ.

"Текат процесуално-следствени действия, дори и да знаем нещо - нямаме право да изнасяме информация", каза още Пейчо Малинов, чичо на Димитър.

От МВР са предложили на близките на убития младеж специализирана психологическа помощ, а следващата седмица ще бъдат проведени срещи на полицията в селото, за да се набележат мерки за подобряване на сигурността в региона.