Трима осъдени за престъпления младежи са избягали тази нощ от поправителния дом за непълнолетни, който е част от Врачанския затвор. Отсъствието на двама 18-годишни и един 17-годишен е било установено при сутрешната проверка. Веднага е обявена тревога и е бил мобилизиран целият наличен състав на затвора, съобщи "24 часа".

След няколко часа тримата бяха задържани.

Тримата бегълци се качили на покрива на помещението и прескочили триметровата ограда и се спуснали по висок бор. Бегълците не са местни, а от други части на България.

Снимка: Нова телевизия

На този етап се установява как са неутрализирали охранителната система и въпреки изграденото видеонаблюдение никой от надзирателите не е видял случващото се през нощта.

Шефът на Врачанския затвор Ангел Кабатлийски не беше открит за коментар и не отговаряше на мобилния си телефон.

В ранния следобед днес тримата непълнолетни престъпници са били задържани в слънчогледова нива край пистата преди Бяла Слатина, съобщи врачанският сайт "Булнюз".

Преди това те откраднали такси от Враца, с което тръгнали да бягат в посока Плевен. На завоя преди село Баница обаче 18-годишният шофьор изпуснал управлението на колата и се обърнал в трънаците край пътя. Бегълците се измъкнали невредими и продължили пеш към Бяла Слатина. Случайни хора обаче ги видели и подали сигнал на тел. 112, след което властите започнали заградителни мероприятия.

Катастрофирала кола остана край пътя в очакване да пристигне криминалистичната лаборатория, която да обработи следите по нея. Районът е охраняван от патрул на полицията.