В Пловдив е предотвратен терористичен акт. Според "24 часа" престъплението е било запланувано от непълнолетен, който е бил арестуван.

В петък специализираният съд е решавал каква мярка за неотклонение да му наложи. Той е българин от семейство, за което досега не е имало съмнения за връзка с радикализирани формирования.

Очаква се по-късно днес от прокуратурата да дадат повече подробности на извънредна пресконференция.

Разбирайки за новината по време на интервю в сутрешния блок на bTV, финансовият министър Владислав Горанов разкри, че преди около седмица е разбрал от колеги от ДАНС, че "в Европа се разпространява информация" за повишен риск от терористични атаки. Той обаче не е запознат с конкретни данни за България.

След малко повече от месец - на 18 юли, се навършват 7 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. Тогава при взрива на автобус с туристи от Израел загинаха шестима, а 35-има бяха ранени. Сред жертвите е и българският шофьор Мустафа Кьосов.

Подсъдими за помагачество за тероризъм са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обявени за международно издирване, но все още от тях няма и следа.