Окръжната прокуратура във Видин повдигна обвинения срещу кмета на Белоградчик инж. Борис Николов за извършено длъжностно престъпление, съобщиха от обвинението в крайдунавския град. 

Тази сутрин при спецоперация, в която участваха следователи, служители на КПКОНПИ и на МВР, бяха извършени обиски в общината и в дома на градоначалника. "Напоследък ми се струва, че българската администрация работи на принципа "лакомство" или "пакост"- ако не се даде лакомство, ще се направи пакост. Това не може да се толерира и ние ще работим в интерес на гражданите...", заяви пред журналисти зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който лично наблюдаваше работата на разследващите.

Към момента е установено, че в периода от 2019 г. до 2022 г. Борис Николов, въпреки служебните си задължения като кмет, вменени по Закона за местното самоуправление и местната администрация, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество.

Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в Община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество.

В резултат на действията на обвиняемия е последвало разпиляване и други значителни щети за Община Белоградчик и общинския бюджет.

Спрямо Борис Николов е взета мярка за неотклонение "подписка".

Разследването по делото продължава.

Кметът на Белоградчик е роден на 12.06.1953 г. Магистър инженер по специалност "Технология и организация на автомобилния транспорт" на Русенски университет "Ангел Кънчев".

Народен представител в 40-то народно събрание (2005 г. - 2009 г.). Кмет на община Белоградчик през мандати: 1990 г. -1994 г., 2011 г. - 2015 г., 2015 г. - 2019 г., 2019 г. -

Женен с две деца и пет внуци.