Специализирана операция срещу корупцията се провежда на територията на община Белоградчик. Следователи, служители на КПКОНПИ и на МВР в момента извършват обиски в общината и в дома на кмета Борис Николов.

"Разследването е за ощетяване на бюджета на община Белоградчик в особено големи размери. Става въпрос за договора на общината с фирмата за сметопочистване и сметоизвозване", обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който пристигна в Белоградчик, за да наблюдава действията на следствените органи.

За пример Сарафов посочи, че само за последните няколко години са продадени 33 общински имота за над 1 милион и 600 хиляди лева, за да се погасяват задълженията към това частно дружество.

"Каква е щетата, която е нанесена, ще стане ясно след назначаване и изготвяне на заключения от съответните съдебно-счетоводни и икономически експертизи... В момента се провеждат разпити на свидетели, изземват се документи, претърсват се жилища и офиси. Едва в края на деня, когато видим какви са материалите и с какво разполагаме, ще преценим процесуалното положение на кмета Борис Николов... Проверяваме има ли престъпление в Общината и всички, които са извършили престъпление, ще понесат наказателна отговорност. Подчертавам, че работим с КПКОНПИ и с МВР, но прокуратурата е тази, която няма да абдикира от своите задължения, ние ще работим в интерес на гражданите и на гражданското общество... Напоследък ми се струва, че българската администрация работи на принципа "лакомство" или "пакост"- ако не се даде лакомство, ще се направи пакост. Това не може да се толерира и ние ще работим в интерес на гражданите...", посочи още Сарафов.

Прокуратурата работи по случая, след сигнал към Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Снимка: БТА

Процесуално-следствените действия продължават и в момента, извършват се обиски в четири обекта, включително и в дома на Борис Николов, както и в имоти в град Видин. По-късно през деня ще стане ясно дали кметът на Белоградчик ще бъде задържан, това обясни окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова.

Кметът Борис Николов от своя страна отрече всички обвинения и изрази очакване, че "всичко да приключи както всичко досега - една шумотевица, едни обвинения голословни, но няма отговорни, за съжаление".

"В държавата всеки може да си обвинява колкото си иска. Ако имаше отговорности за неверни сигнали щеше да бъде по-друго ... Ето виждате, че 30- 40 души полиция и жандармерия цял ден ще висят тук и накрая ще излезе нищо, запомнете ми думите и ще видите ... Конфронтацията с общинските съветници е от естествени и нерегламентирани желания", каза кметът.

По думите за сметопочистването и сметоизвозването са проведени коретно търгове и почистваща фирма чисти много добре града, а определените цени са ниски.

"Фирмата чисти сигурно от 13- 14 години. Ние направихме предложение, бяха отпуснати с онова постановление 880 хиляди лева за подмяна на 13 улици на водопроводите, после се намалиха на 740 хиляди лева. Ние трябваше да поемем от Общината ДДС-то и аз внесох предложение от капиталовите да поемем ДДС-то, за да не загубим тези 740 хиляди лева и да подменим водопроводите в тези 13 най- потърпевши улици. След това подготвихме проект към Фонд "Земеделие" да асфалтираме тези улици с нови тротоари, с нови пътни настилки, но условието на Фонд "Земеделие" е да се кандидатства само с улици, на които са подменени водопроводите и ние затова тръгнахме да ги подменяме. Но те не гласуваха моето предложение за поемането на ДДС, а гласуваха да закупим техника и съдове да почистваме ние сами града", коментира още кметът.

Председателят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков също бе разпитван в Районното полицейско управление. На излизане той заяви пред журналисти, че е разпитван във връзка с провежданите следствени действия в Община Белоградчик.

"Имам притеснения за бъдещето на града, но относно дейността на Общинския съвет (ОбС) нямам, защото ОбС многократно в годините е заявявал своята позиция по отношение на злоупотребите на кмета. Държавата очакваме да се намеси и дано си свърши работата", каза Минков. Той допълни, че очаква да се стигне до истината за тежкото финансово състояние на общината. Минков заяви, че от 265 общини, Белоградчик е на предпоследното място по финансова задлъжнялост и на практика е декапитализирана община, която трябва да е във фалит.

Кметът Борис Николов и председател на общинския съвет Боян Минков са в остър спор от почти две години. Последната схватка между тях бе заради боклука. Преди дни Минков съобщи в социалните мрежи, че в качеството си на председател на Общински съвет Белоградчик е получил призовка да се яви в Административен съд Видин по дело, заведено от кмета Борис Николов срещу общинския съвет, за това, че са взели решение да се закупят камиони за сметопочистване, както и контейнери и кофи за боклук.

"Ние, десетимата общински съветници ще подадем сигнал до всички възможни институции за това, че оспорвате и за пореден път отказвате да изпълните решение на Общински съвет. Белоградчик не ви е бащиния", написа в социалните мрежи Минков.

Последва и отговор на кмета на Белоградчик, който обвини Минков и 10-те общински съветници, че с предложението за закупуване на контейнери и сметосъбирачни машини, умишлено са се опитали да провалят усвояването на отпусната целева финансова субсидия, свързана с подобряване на инфраструктурата на града.

"Заведох дело в Административен съд - Видин поради това, че Вие не пожелахте да свикате заседание на Общински съвет за повторно разглеждане на това съдбоносно за общината ни решение. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, когато председателят на Общински съвет в 14-дневен срок не свика заседание, кметът се обръща към Административния съд за разглеждане на случая", обясни още кметът Николов.

Мнозина свързват двубоят между Минков и Николов с предизборна битка за следващия мандат начело на Белоградчик.

През февруари общинските съветници в Белоградчик поискаха оставката му след няколкомесечно напрежение между тях. Тогава те го обвиниха в некомпетентни решения, довели общината до тежко финансово положение, пълна непрозрачност и еднолично управление на града. На свой ред той определи критиките им като предизборна агитация.

За Борис Николов това е четвърти кметски мандат на община Белоградчик.