Лидерът на гражданската формация "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че вчера е било претърсвано жилището на родителите на един от нейните активисти, който е и от протестиращи срещу правителството на Орлов мост. Тя уточни, че това е станало вчера на обяд, докато самият той не е бил в София, и поиска обяснение от МВР. 

"Днес под диктата на Борисов са тарашили жилището на майката на едно от лицата на протеста и член на Изправи се.БГ Тихомир Валериев Василев. Това е поредна репресия на Борисов и няма да го допуснем! Тишо е едно автентично и истинско лице, което е от първия ден на протеста е подложен на психологически и институционален тормоз. Претарашили са дома, мазетата, уплашили са съседите и са се канили да нарежат металната врата. Това е недопустимо. Потърпевш на подобен институционален натиск, изпратен от Борисов, може да бъде всеки протестиращ. Борисов, не ни е страх от теб! Ти умираш от страх, от протеста, от енергията, от волята на хората да те изпратят завинаги в оставка. Ще защитим всеки член на "Изправи се", заяви бившият омбудсман в профила си във Фейсбук още снощи.

Тази сутрин тя даде брифинг и добави:

"След 3 часа тарашене, полицията иззема съд за варене на компоти 58/80см и уред за печене на чушки. Това не е просто натиск върху семейството на един от свободно протестиращите граждани. Това е брутална полицейска репресия".

Манолова призова вътрешния министър Христо Терзийски да покаже въпросния уред за компоти, за да видят всички за какво става дума, и обяви, че ще бъде подадена жалба по закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите.

Един от членовете на Отровното трио - адвокат Николай Хаджигенов, заяви, че служители на отдел "Наркотици" към ГДБОП-МВР и отдел "Тежки престъпления" към МВР са нахлули в жилището, в което Тихомир Василев не е бил, без там да присъстват и поемни лица, както изисква законът.

"Най-категорично заявявам, че ГДБОП не е провеждала действия по претърсване и изземане по отношение на Тихомир Василев на територията на град София през последните 24 часа", заяви обаче пред БНР директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

По-късно Манолова направи акция, в която показа нива с, по думите й насаждения марихуана, на територията на обработваема земя на стария Околовръстен път на София, малко преди село Чепинци. Растенията се виждат от пътя.

"Борисов, вместо по домовете на беззащитните хора, да прати полицаите на Околовръстния път в полетата с марихуана", заяви тя.

Заедно с нея беше и ландшафтен аркитект, който потвърди, че става дума за индийски коноп. По неофициална информация става дума за индустриален коноп, в който не се съдържа наркотично вещество. Заради това Манолова стана обект на шеги в социалните мрежи. 

Реакция на МВР обаче не последва - нито за обиска, нито за канабиса.