Съобщението за смърт на 54-годишния Ангел Христов, известен като единия от братя Галеви, въз основа на което е оформен смъртния му акт, е било издадено от частната болница в Дупница - МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003". Документът е имал печат от лечебното заведение, но се оказало, че е объркана фамилията на покойника. Това стана ясно от обясненията на служителката на ГРАО-Дупница Галина Палчева, която е регистрирала кончината на издирвания от Интерпол, цитирана от bTV.

По закон смъртен акт се издава на базата на два документа - съобщение за смърт и лична карта на починалия.

"Личната карта беше изтекла, но всъщност това мен не ме касае, че е изтекла. Мисля, че бе със срок до 2018 г. Съобщението за смърт пък бе от болница "Свети Иван Рилски 2003" - че смъртта е настъпила в лечебното заведение", категорична бе Палчева. 

По думите й при сравняване на данните от личната карта и съобщението за смърт обаче открила несъответствие. А именно, че по лична карта починалият се казва Ангел Христов Христов, а в съобщението за смърт било посочено името Ангел Христов Ангелов. При констатираното несъответствие служителката на ГРАО върнала документите за поправка в частната болница "Св. Иван Рилски 2003". От лечебното заведение поправили грешката си, удостоверявайки това с подпис и печат.

Управителят на "Св. Иван Рилски 2003" д-р Ени Лефтеров обаче отказа да застане лично пред медиите и да обясни наистина ли в лечебното заведение е констатирана смъртта на Ангел Христов. "Смъртта на г-н Христов не е установена тук", категорична пък бе служителка на частната болница, изпратена от управителя да разговаря с журналистите.

От лечебното заведение отказаха да дават отговори и на въпросите - лекуван ли е Геле при тях и дали изобщо е бил приеман в някое отделение. Причината за смъртта му, както и времето на настъпването й, ще бъдат изяснени от съдебномедицинската експертиза, която ще бъде извършена в София.

В съобщението за смърт на Ангел Христов е посочено, че той е издъхнал от сърдечна недостатъчност и масивен инфаркт на миокарда.

Тялото му пък е било открито от полицията в Дупница в катафалка на погребална агенция до гробищния парк в града около полунощ в събота срещу неделя, съобщи "24 часа". Точно оттам и трупната линейка на Спешна помощ го е взела и транспортирала до моргата в Кюстендил, по разпореждане на полицията, а след това и в столицата.

От траурната агенция отказват да съобщят те пък откъде са взели тялото и защо е било оставено през нощта до гробищата.

Кои са братя Галеви?

Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, въпреки че нямат роднинска връзка, са бивши служители от системата на Министерството на вътрешните работи.

Пламен Галев е роден на 23 ноември 1967 г. в Кърджали, а Христов - на 14 януари 1969 г. в град Сандански. От 1990 г. до 1993 г. двамата работят заедно в Специализирания отряд за борба с тероризма. Двамата напускат системата на МВР през 1998 г.

След 2000 г. купуват 14,5 декара земя с. Ресилово, близо до Дупница, където изграждат резиденция. Развиват общ бизнес, свързан основно с ремонт и поддръжка на пътища.

Пламен Галев е задържан по обвинение в изнудване на журналиста Лидия Павлова. Делото срещу него за изнудване, телесна повреда и принуда срещу него започва през 2009 г. През 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил го оправдава.

През 2008 г. при полицейска акция Дупница, Перник и София са проверени адреси на офиси на търговски дружества, свързани с братя Галеви. Установено е, че в тях не се извършва дейност и които е възможно да служат за прикриването на финансови операции. Открити са и голям брой луксозни автомобили с неустановени произход, платени акциз и ДДС.

На 10 юни 2009 г. Софийската градска прокуратура внася обвинителен акт срещу Пламен Галев за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група. Заедно с него в нея са участвали Ангел Христов, Апостол Чакалов и Владимир Ангелов.

Срещу Ангел Христов обвиненията са за участие в ръководството на групата, която чрез внушаване на страх извличала облаги.

Същата година двамата се кандидатират за народни представители, но не успяват да влязат в парламента. На 6 юли 2011 г. Софийският апелативен съд отменя оправдателните присъди и им налага съответно на Пламен Галев - 7 години, а на Ангел Христов - 5 години затвор. Пламен Галев е признат за виновен за ръководител на престъпна група за рекет и изнудване, действала в Дупница.

.На 3 май 2012 г. Върховният касационен съд осъжда окончателно Пламен Галев и Ангел Христов на по 5 години лишаване от свобода по обвинения в организиране, ръководене и участие в престъпна група за изнудвания. След издаването на ефективната присъда двамата са в неизвестност и на 9 май 2012 г. са обявени за международно издирване. Включително с червена бюлетина на Интерпол.

На 8 март 2021 г. Окръжният съд в Кюстендил отнема в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, образувано от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) срещу "Братя Галеви" и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лева.