Окръжният съд в Сливен освободи трима от четиримата задържани за контрабанда и пране на пари - с мярка парична гаранция. Четвъртият е с мярка подписка.

Соченият за лидер на групата 54-годишен мъж е пуснат под гаранция от 50 000 лева, съобщи БНР.

Според защитата няма опасност те да се укрият или да продължат дейността си, защото вече били разкрити.

Мъжете бяха задържани при акция на сектор "Борба с организираната престъпност" и Окръжната прокуратура в Сливен, след като при обиск в домовете и офисите им бяха намерени пари, злато и златни бижута за над 1 милион лева.

Съдът постанови парична гаранция от 50 000 лева на сочения за лидер на групата Симеон Симеонов - Салим, съобщи след заседанието адвокат Станимир Ченалов.

По думите му срокът за внасяне на гаранцията е десетдневен.

"При подаване на жалба или протест, защото всеки може да е недоволен, е насрочено (б.а. заседание) пред Апелативен съд - Бургас на 27-и", уточни защитата.

Другият адвокат на задържаните Младен Донев коментира, че няма опасност подзащитните му да се укрият или да направят друго престъпление.

"Не вярвам, не, няма такава опасност. Разследването продължава и накрая ще се види какъв ще е резултатът".

Очаква се Окръжна прокуратура да протестира решението на съда. Тридневен е срокът за това.

Каналът за износ на цигари към Англия е действал от години преди удара на антимафиотите. Там те са били продавани на тройно по-висока цена.

Преносителите на контрабандните стоки са регистрирани като социално слаби и са получавали помощи, които заедно с печалбата от цигари са пренасяли физически в България.

След арестите окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов съобщи, че дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България.

Повдигнати бяха обвинения на шестима, но задържани за 72 часа останаха трима от участниците в контрабандния канал.  Останалите трима са с мярка подписка.