Парични суми в различни валути, златни накити и скъпоценности на стойност над един милион лева са иззетите при спецакцията в Сливен снощи, стана ясно по време на брифинг на местната прокуратура във връзка с операцията в града, при която откриха пари и злато, напъхани в чували.

Повече снимки вижте в галерията 

При акцията на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в Сливен под надзора на Окръжната прокуратура в Сливен на територията на областта и граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" са задържани 16 души за пране на пари и митнически нарушения. 

Сред арестуваните е и лидерът на групата, който е криминално проявен и притежава значително имущество и луксозни автомобили, обясниха разследващите.

Предмет на претърсване са били 12 адреса на територията на град Сливен и околността. 

Снимка: АП-Бургас

Основната дейност на задържаните била контрабанден износ на цигари от България за Англия, където те са били продавани на тройно по-висока цена. 

Преносителите на контрабандните стоки са регистрирани като социално слаби и са получавали помощи, които заедно с печалбата от цигари са пренасяли физически в България.

Прокурор Веселин Гангалов - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Сливен, и главен инспектор Слав Добрев - началник сектор "БОП" Сливен съобщиха, че дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България.

Повдигнати са обвинения на шестима. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане за срок от 72 часа на 3 души, участвали в престъпния канал. Останалите трима са с мярка подписка.

Снимка: АП-Бургас

Разследването е провеждано в рамките на няколко месеца. Прокурор Гангалов и главен инспектор Добрев добавиха, че съвместната акция е проведена през последните два дни.