Задържани са няколко лица по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Според източници на БНТ агенти на ДАНС са провели секретна операция. Обискирани са няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник. От прокуратурата и МВР не потвърждават, но и не отричат информацията на "По света и у нас".

Нова тв допълва, че е проведена мащабна акция на ВКП, ДАНС и МВР срещу изнасянето на секретна държавна информация. Според източници на медиата се разследва група от хора, за които се предполага, че са предавали тайни данни към чужда държава, вероятно Русия. Информацията все още не е потвърдена. Част от разследваните са действащи български държавни служители, които са имали достъп до секретна информация, важна за страната ни. Вече има задържани по шпионската афера, но предстои да се уточнява какви данни са изнесени от тях, в каква степен застрашават националната сигурност и в какъв период от време са работили.

Отново по информация на Нова единият от заподозрените се е опитал да избяга при арест и се е организирало преследване и блокада на столицата. От прокуратурата към момента не отрекоха информацията, но уточниха, че ще дадат подробности утре.

Днес следобед bTV съобщи, че на изхода на АМ "Тракия" от София към Пловдив се провежда полицейска акция. Всички превозни средства - леки коли и автобуси, се проверявали от полицаи. Опашката от коли била в три колони, започвала от Врана и стигала до началото на АМ "Тракия". Единият от арестуваните е задържан именно на магистралата, твърди телевизията. 

Код Тайфун е задействан при операцията в София, която приключи във вечерните часове на четвъртък. Това означава пълна блокада на града и прилежащите направление, в които се предполага да избяга издирваното лице. Код Тайфун се задейства не просто рядко, а изключително рядко, обясниха за OFFNews източници от системата на МВР. Разпространяват се няколко версии за причината. Все още няма потвърждение за нито една от тях.

В късния следобед всички изходи на София бяха блокирани от екипи на МВР и жандармерията, като се проверяваха всички автомобили и пътниците в тях. В момента полицейското присъствие в София е масирано, а патрули има на всички ключови кръстовища.

Все още не е потвърдено официално дали тази акция е свързана с арестите.