Прокурорите от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са поискали помощ от ФБР. Спецкриминалистите трябва да съдействат за извършването на ДНК-анализ, който е нужен за разследването на две отвличания и убийства на момичета в румънския град Каракал, предават Медиафакс и БТА.

От дирекцията заявиха, че официално са изпратили молба до американските власти за съдействие от страна на ФБР за извършването на ДНК-експертиза на една от предполагаемите жертви - Луиза Меленку. Оказало се, че никъде в Румъния не може да бъде направена митохондриална ДНК-експертиза.

Румънските прокурори са поискали от ФБР и помощ за изготвянето на психологическия профил на предполагаемия убиец - 66-годишния Георге Динка.

Прокурорите от ДРПОПТ откриха на 5 август сак с кости и прах в гора край град Каракал, където заподозреният Георге Динка заяви, че е скрил останките на 18-годишната Луиза Меленку. Той твърди, че е убил момичето през април и е изгорил тялото. По подобен начин се смята, че е била убита и 15-годишната Александра Мачешану, която изчезна в края на юли. ДНК-еспертиза потвърди, че намерените в дома на Динка останки от човешки кости принадлежат на Александра.

Случаят с предполагаемите отвличания и убийства на двете момичета, който стана известен в края на юли, потресе цяла Румъния и доведе до оставката на тогавашния вътрешен министър Николае Мога.

Преди време и България бе изправена пред подобен проблем с изготвянето на митохондриален анализ.

По време на разследването на удушената и изнасилена Яна Кръстева, открита в Борисовата градина, 5 чужи косъма, открити по трупа й бяха изпращани в лаборататории в чужбина, за да се установи на кого принадлежат. Изледванията струваха стотици хиляди левове на страната ни, но резултатите доведоха до освобождаването на първия заподозрян по случая - безработният политолог Пламент Трифонов. Той прекара 4 месеца зад решетките. След излизането на резултатите бе задържан и след това осъден Николай Русинов-Чеци, който получи 20 години затвор.