Прокуратурата разследва пътен полицай за подкуп заради любителско видео, което показва как взима пари от столичен шофьор, за да не му наложи по-сурова глоба. Не само това, но служителят на реда инструктира нередовния водач как да му даде рушвет по начин, който да не си личи, съобщи bTV, която разполага със записа.

Снимка: bTV

"Вчера бях спрял на бул. "Васил Левски" за около 2 минути да си купя нещо за хапване. Е, доста солено ми излезе - 50 лева фиш и 50 лева рушвет", коментира авторът на клипа.

На видеото полицаят му обяснява къде да остави парите - "Ниско долу", отбелязва, че "щеше да го отнесеш яко", на два пъти подчертава: "Трябва да почерпиш!", както и "Спестил съм ти спиране от движение".

Прокуратурата вече се занимава със скандалния запис след реакция и от страна на СДВР, и дирекция "Вътрешна сигурност".

"Потвърждава се информацията, която първоначално е разпространена - че е поискан и взет подкуп", посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че шофьорът, мотивиран от полицая да му даде рушвет, е бил без талон за технически преглед и е имал предишен фиш за нарушение - неправилно паркиране.

Полицаят е служител на КАТ, като е ясна самоличността му, но Арнаудова не пожела да даде повече информация за него.

"Данните сочат на извършено престъпление - подкуп, класическата корупция, за която говорим в момента", посочи тя.

Срещу служителя е образувано дисциплинарно производство, коментира по-късно днес главният секретар на МВР Младен Маринов пред журналисти.

Уличеният е от "Пътна полиция" към СДВР е бил на булевард "Васил Левски", когато е поискал парите. Униформеният е със среден по продължителност щат в системата на МВР, уточни Маринов. Разследващият орган ще прецени дали служителят ще бъде отстранен от работа.